Hlavní obsah

Albánie je kandidát členství, potvrdili ministři zahraničí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Ministři zahraničí Evropské unie v úterý Albánii potvrdili postavení kandidátské země. Informovalo o tom na Twitteru řecké předsednictví Unie. Česká republika tedy nakonec udělení kandidátského statusu neblokovala.

Foto: Max Rossi , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle na internetu k rozhodnutí evropských ministrů Tiraně pogratuloval. „Je to uznání reformního úsilí, pobídka pokračovat dál," napsal. Evropská komise doporučila udělit Albánii status kandidáta na členství v EU 4. června.

Albánie o kandidátský status požádala v roce 2009, proces ovlivnila pomalost reforem justice a boje s korupcí a zločinnosti. Nová albánská vláda, která vzešla z loňských voleb, se zaměřuje na reformu justičních orgánů a získává na to finanční prostředky také od Evropské unie.

Proces ale hrozila blokovat Česká republika, a to kvůli sporu energetického giganta ČEZ s Albánií. Problémy se podařilo odstranit až na poslední chvíli, když v úterý ráno firma oznámila, že se s Tiranou dohodla na narovnání.

Související téma:

Foto: , Novinky

Albánie, která loni firmě odebrala licenci, souhlasila, že ČEZ získá zpět do roku 2018 v ročních splátkách 100 miliónů eur (asi 2,75 miliardy Kč), tedy částku zhruba odpovídající počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Součástí dohody jsou i podmínky ukončení sporu před mezinárodním arbitrážním soudem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám