Hlavní obsah

Aktivistka Thunbergová řešila v Kyjevě se Zelenským ekologické dopady války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová se ve čtvrtek v Kyjevě setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Přicestovala v rámci mezinárodní pracovní skupiny, která má posoudit dopady ruské invaze na životní prostředí Ukrajiny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj s Gretou Thunbergovou a dalšími členy delegace

Článek

„Potřebujeme vaši odbornou pomoc,“ řekl Zelenskyj po setkání v Kyjevě. Na něm mluvil především o ekologické katastrofě, kterou způsobilo nedávné protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny.

Thunbergová podle ukrajinských médií řekla, že reakce světa na tuto „ekocidu“ byla nedostatečná. „Nemyslím si, že jakákoliv reakce může být dostatečná. Protože prostě neexistují slova, která by tuto brutalitu popsala,“ dodala podle agentury Unian.

Ze zničení přehrady z 6. června se vzájemně obvinily Ukrajina a Rusko. Hráz se prolomila v části, kterou v tu dobu kontrolovaly ruské síly. Některé analýzy, včetně té zveřejněné listem The New York Times, ukazují na to, že stavba byla zničena zevnitř.

Skupina zmapuje škody

Zelenskyj skupině vylíčil problémy se zásobováním pitnou a užitkovou vodou v Chersonské a Mykolajivské oblasti.

Upozornil také, že škody napáchalo protržení přehrady a následná povodeň na dolním toku řeky Dněpr také na zemědělství a biodiverzitě regionu.

Členy pracovní skupiny jsou kromě Thunbergové také bývalá místopředsedkyně švédské vlády Margot Wallströmová, irská exprezidentka Mary Robinsonová a finská místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová.

Skupina by podle prohlášení Zelenského kanceláře měla zhodnotit ekologické škody způsobené ruskou invazí, přispět k pohnání k zodpovědnosti Ruska za jeho zločiny proti životnímu prostředí na Ukrajině a také vypracovat plány na poválečnou obnovu životního prostředí a přechod Ukrajiny k zelené ekonomice.

Gretu zase odnášeli policisté. Tentokrát v Norsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám