Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace vylezli na Eiffelovu věž, úřady ji nechaly uzavřít

Francouzské úřady v Paříži v sobotu kvůli protestu organizace Greenpeace proti zadržování svých členů v Rusku uzavřely Eiffelovu věž. Informovala o tom agentura AFP. Aktivisté chtějí, aby Moskva propustila ekology z Greenpeace, které v polovině září zadržela na lodi Arctic Sunrise u ropné plošiny společnosti Gazprom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté Greenpeace vylezli na Eiffelovu věž v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci sobotní demonstrace rozvinuli transparent s nápisem Free the Arctic 30 (Propusťte arktickou třicítku). Zadržovaných 30 aktivistů ruské úřady nejprve obvinily z pirátství, za což jim hrozilo až 15 let vězení, později však čin překvalifikovaly na výtržnictví, kde je mnohem nižší trest. Skupina ale nadále zůstává ve vazbě.

Případ lodi Arctic Sunrise, která plula pod nizozemskou vlajkou a na jejíž palubě byli také dva nizozemští občané, vyvolal spor mezi Amsterodamem a Moskvou. Nizozemsko, které se stejně jako Greenpeace snaží dosáhnout propuštění posádky, se obrátilo na Mezinárodní soud pro námořní právo.

Tribunál se sídlem v Hamburku začne záležitost projednávat 6. listopadu, Rusko se ale zúčastnit nehodlá a již dříve oznámilo, že věc spadá výlučně pod ruskou jurisdikci. Podle Greenpeace se ale zásah odehrál v mezinárodních vodách.

Eiffelovu věž, která je asi nejznámější dominantou francouzské metropole, ročně navštíví na sedm miliónů lidí a na vrcholu turistické sezóny až 30 000 lidí denně. Postavena byla v roce 1889 k příležitosti Světové výstavy v Paříži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám