Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace se dvěma Čechy se snažili zastavit ruský tanker s ropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Asi osmdesát aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, mezi kterými byli i dva Češi, se v gumových člunech pokusili zastavit ruský tanker Michail Uljanov. Ten přiváží první ropu z těžební plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Tanker mířil do přístavu v Rotterdamu.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Aktivisté Greenpeace v gumových člunech pronásledují ruský tanker.

Článek

Právě u těžební plošiny zadržely ruské ozbrojené síly loni na podzim kvůli protestu třicetičlennou posádku lodi Greenpeace. Někteří z těchto zadržených se účastní i čtvrteční akce. Uvedla to Klára Sutlovičová, koordinátorka arktické kampaně Greenpeace ČR.

Organizace vyslala do akce dvě lodě Rainbow Warrior III a Esperanza, několik gumových člunů. Na trup ruského tankeru členové Greenpeace napsali velkými písmeny "Ne arktické ropě". Plavidlu blokovali přístup do přístavu, kde chtělo zakotvit.

Kapitánem lodi Rainbow Warrior je údajně Peter Willcox, který byl rovněž jedním z uvězněných v Rusku.

Těžební plošina je prý stará

Těžební plošina Prirazlomnaja se nachází v Pečorském moři, tedy v jihovýchodní části Barentsova moře. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají naleziště v pobřežních oblastech ruské Arktidy pro zemi strategický význam. Ochránci přírody však upozorňují, že plošina Prirazlomnaja je tři desítky let stará a projekt je nebezpečný pro životní prostředí.

Proti plánované těžbě ropy v Arktidě u této plošiny demonstrovali aktivisté Greenpeace loni na podzim. K zadržení posádky jejich lodi došlo v září, posledního ze zadržovaných propustily ruské úřady po zhruba dvou měsících ve vazbě v souvislosti s amnestií, kterou vyhlásil Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám