Hlavní obsah

Aktivista si přilepil hlavu ke slavnému obrazu Dívka s perlou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Dalším cílem klimatických aktivistů z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) se ve čtvrtek stal Mořicův dům v nizozemském Haagu. Holohlavý aktivista v budově obrazárny národního muzea přilepil svou hlavu k dílu barokního malíře Johannese Vermeera Dívka s perlou.

Aktivista se přilepil ke sklu kryjícímu slavný Vermeerův obraz Dívka s Perlou.Video: Reuters

 
Článek

Video s mužem, který se k obrazu přilepil, se objevilo ve čtvrtek na sociálních sítích. Ve stejný okamžik na jeho hlavu a tělo vylil druhý aktivista červenou tekutinu.

Někteří návštěvníci muzea se u aktivistů zastavili a jejich gesto nazvali neslušným.

„Jak se cítíte, když je něco krásného a cenného ničeno přímo před vaším zrakem? Cítíte se pohoršeni? Dobře. Proč se tak necítíte, když je před vaším zrakem ničena také naše planeta?“ řekl druhý aktivista, který muži u přilepení asistoval. Několik lidí mu odvětilo, aby „držel hubu“.

Mluvčí Mořicova domu René Timmermans potvrdil, že incident se stal ve čtvrtek asi ve 14:00. Obraz z roku 1665 byl chráněný sklem a nebyl poškozen. Brzy se znovu vrátí na výstavu. „Umění je bezbranné. Naše obrazárna odmítá pokusy o jeho zničení, a to za jakýmkoli účelem,“ uvedl Timmermans.

Nizozemská policie uvedla, že v souvislosti s incidentem zatkla tři lidi.

Útoky na významná umělecká díla ze strany klimatických aktivistů v posledních týdnech přibývají. Terčem se staly slavné obrazy van Gogha, Picassa i Moneta.

Klimatičtí aktivisté chrstli bramborovou kaši na Monetův obraz

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám