Hlavní obsah

EU velvyslance za výroky o Romech neodvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Velvyslanec Evropské unie Eric van der Linden na Slovensku zůstane ve své funkci i přes "politováníhodné" výroky na adresu Romů. Oznámil to v pátek mluvčí Evropské komise (EK) Reijo Kemppinen.

Foto: Vratislav Konečný

části nalezených, většinou vykopaných předmětů z výzbroje i výstroje

Článek

"Rozhovor poskytnutý televizi je politováníhodný," uvedl Kemppinen, jehož citoval internetový server Eupolitix.

"Nešťastně zvolil výrazy, za což se již omluvil," hájil ho dále. Linden může podle něj ve funkci zůstat pod podmínkou, že se nebude již na adresu Romů vyjadřovat. Ani na toto téma nebude dávat žádné rozhovory médiím.  

Velvyslanec EU v Bratislavě v rozhovoru pro holandskou televizi navrhl, aby se romské děti umísťovaly od pondělního rána do pátečního odpoledne do speciálních internátních škol. Tam by se prý lépe naučily "normálním společenským hodnotám". [celá zpráva]

Evropská romská informační kancelář (EROI), která odvolání Lindena požadovala, s rozhodnutím EK nesouhlasí. "Jsme zklamaní a doufáme, že komise své stanovisko ještě přehodnotí," řekla ředitelka organizace Angela Koczeová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám