Hlavní obsah

EU popírá nařčení z antisemitismu

Novinky, Iveta Kramešová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropskou komisí hýbe (EK) skandál kolem říjnového průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, v němž 59 procent občanů EU označilo Izrael za největší hrozbu světovému míru. Izrael tak předčil USA, Irák, Írán, Afghánistán i Severní Koreu.

Foto: archiv Město Mikulov

Kaple sv. Šebestiána a zvonice na samém vrcholu Svatého kopečku v Mikulově

Článek

Unie se nejprve musela vypořádat s nařčením, že nechtěla část průzkumu týkající se právě židovského státu vůbec zveřejnit. Pod nátlakem médií však v pondělí všechna zjištění průzkumu uveřejnila.

To však odstartovalo vlnu protestů nejen z Izraele, ale především z židovských organizací po celém světě, které obvinily Evropu, že se do jejího centra vrací antisemitismus.

Chystá se konference

Napjatou situaci se od pondělí snaží uklidnit šéf EK Romano Prodi, který v Bruselu oznámil, že uspořádá naléhavou konferenci s nespokojenými židovskými nátlakovými skupinami. Přesné datum setkání zatím nestanovil.

Prodiho oznámení přišlo dva dny poté, co se v New Yorku setkal s několika reprezentanty americké židovské obce. EU se totiž usilovně snaží od výsledků průzkumu úplně distancovat.

"Výsledky nereprezentují politiku nebo postoj EK k Izraeli," uvedl v oficiálním prohlášení Prodi. "V Evropě, která zažila válečný teror a holocaust, není místo ani tolerance antisemitismu," ujistil.

Izrael nechce drama

Ačkoli židovské organizace bijí na poplach, izraelské vládní zdroje nechtějí celou věc příliš dramatizovat. Izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom odmítl, že by výsledky evropského průzkumu svědčili o růstu antisemitských nálad v EU. Podle Šaloma jen dokazují, že se Evropa- a především Francie - snaží hrát roli jakéhosi protihráče USA.

"Není to namířeno jen proti Izraeli. Problém je daleko širší. Evropa se chce odlišit od USA, chce se prezentovat jako mocnost," citoval Šaloma izraelský deník Haaretz. "Nezdá se mi, že bychom celou záležitost museli hnát do extrémů," uvedl a vyjádřil naději, že evropský postoj k Izraeli může "uzdravit" chystané rozšíření Unie, neboť "státy střední a východní Evropy mají ke konfliktu na Blízkém východě vyvážený vztah".

Nizozemci vedou

Průzkum, jenž přišel Evropany na 150 tisíc eur (4,8 miliónů korun), provedl Gallupův ústav v evropské patnáctce v první polovině října. Jeho pracovníci oslovili 7515 lidí, zhruba 500 v každé zemi.

Nejhorší mínění o židovském státu projevili Nizozemci (74 procent), následováni Rakušany (69), Lucemburčany, Němci a Dány; nejlepší pověst má v Itálii (48 procent proti).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám