Hlavní obsah

Estonci přejmenují ruský Kaliningrad na Königsberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonsko se chystá přejmenovat ruský Kaliningrad na Königsberg, jak se město jmenovalo před druhou světovou válkou, když patřilo ještě Německu. Příslušný návrh už projednává estonský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Kaliningrad

Článek

V úterý se předlohou zabýval zahraniční výbor sněmovny, který podle tiskové agentury ERR zaslal návrh estonské Společnosti mateřského jazyka. Tato instituce funguje jako poradní orgán v jazykových záležitostech.

Podle předsedy výboru Marka Mikhelsona dospěli jeho členové k závěru, že používání názvu Kaliningrad pocházejícího z dob existence bývalého Sovětského svazu by mělo skončit a město by se v estonštině mělo jmenovat Königsberg.

Mikhelson připomněl, že podobné kroky učinily už Litva a Polsko, které s Kaliningradskou oblastí sousedí, a také Lotyšsko. Například Litevci nyní používají název Kēnigsberga. Další jednání estonských poslanců ohledně Kaliningradu se má uskutečnit v říjnu.

Název Kaliningrad nese město od roku 1946 po bývalém sovětském politikovi Michailu Kalininovi, jedné z vůdčích osobnosti stalinistického režimu. Město se společně se severní částí bývalého Východního Pruska stalo po skončení druhé světové války součástí Sovětského svazu jako vítězné mocnosti.

Královec je náš! Češi se baví referendem a těší se na připojení ruského pobřeží

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám