Hlavní obsah

Egyptský policista bránil křesťany vlastním tělem, za věřící položil život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egypťané oslavují hrdinného strážce zákona, který s největší pravděpodobností obětoval svůj život výměnou za životy koptských křesťanů, nad jejichž bezpečím v kostele svatého Martina v Alexandrii bděl. Imád ar-Rikajbí sebevražedného atentátníka u bezpečnostního rámu v kostele svatého Martina v Alexandrii zadržel a pravděpodobně tím zachránil mnoho životů.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

V Egyptě platí výjimečný stav.

Článek

„Hrdina Imád ar-Rikajbí obětoval vlastní život, když zabránil sebevražednému atentátníkovi, aby prošel do kostela v Alexandrii,“ řekl na Twitteru policejní analytik Muhaned Seloom.

Přidala se také egyptská novinářka Džinán Músaová. Ta na Twitteru uvedla, že v neděli v Egyptě při obraně křesťanů zemřeli hned tři policisté.

Dva útoky a výjimečný stav

Islamisté v neděli spáchali dva atentáty namířené na koptské křesťany v Egyptě. První exploze otřásla dopoledne místního času kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, výbuch nastal přímo před oltářem, řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra generál Tárik Atíja.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik výbuchu v kostele v AlexandriiVideo: Reuters

O několik hodin později nastal druhý výbuch u kostela svatého Marka v druhém největším egyptském městě Alexandrii. Zemřelo tam sedmnáct lidí. Nebýt policisty Rikajbího, mohla být bilance ještě děsivější. „Naneštěstí zemřel, zachránil přitom ale mnoho životů,“ napsala Músaová.

Egyptská vláda kvůli nedělním útokům schválila tříměsíční výjimečný stav, platit začíná ve 13:00 SELČ, ale ještě ho musí potvrdit parlament, který na to má sedm dní, uvedl server Egyptian Streets. O výjimečném stavu rozhodl už v neděli prezident Abdal Fattáh Sísí v reakci na teroristické útoky na dva koptské kostely. Zahynulo při nich přes 40 lidí a více než 100 bylo zraněno. V pondělí se konají pohřby mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombový útok v egyptském kostele si vyžádal 21 mrtvých Video: Reuters

Soužití narušené bombami

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94miliónové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je poměrně pokojné.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (ISS), který si obvykle přisvojuje fundamentalisticky motivované atentáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám