Hlavní obsah

Egypťané poprvé vybírají prezidenta

KÁHIRA

V Egyptě ve středu začaly první přímé prezidentské volby, v nichž má největší šanci na vítězství dosavadní prezident Husní Mubarak (77). Vybírat z celkového počtu deseti kandidátů může až 32 miliónů registrovaných voličů.

Článek

Téměř deset tisíc volebních místností se otevřelo v 8:00 místního času (7:00 SELČ) a uzavřou se ve 22:00 (21:00 SELČ). Volby se konají v 9865 hlasovacích místnostech v 26 provinciích.

Na regulérnost voleb dohlíží 13 tisíc soudců a zástupci kandidátů. Ústřední volební komise ale odmítla povolit přístup místním i zahraničním nezávislým pozorovatelům. Spojené státy, pro něž Egypt představuje jednoho z hlavních spojenců v oblasti, za to Káhiru kritizovaly. Názor, že by mohly být volby zmanipulované otevřeně vyslovily opoziční strany.

Mubarak už volil

Podle egyptské televize odvolil Mubarak na předměstí hlavního města Káhiry ihned po zahájení voleb. Hlasoval v jedné ze škol ve čtvrti Heliopolis ležící nedaleko prezidentského paláce. Do třídy jej doprovodil i jeho syn Gamal.

Výběr prezidenta probíhá podle nových pravidel. Dosud prezidenta volil parlament a Egypťané jeho rozhodnutí stvrzovali v referendu. Velké opoziční strany volby bojkotují a své kandidáty stáhly s odůvodněním, že podmínky pro účast nahrávají Mubarakovi. Ten je hlavou státu téměř 24 let a usiluje již o svůj pátý šestiletý mandát. Podle předvolebních průzkumů by mu měli voliči dát silný mandát.

Reklama

Související témata:

Související články

Špidlu přijal egyptský prezident Mubarak

Napjaté vztahy mezi Egyptem a Českou republikou se zlepšují. Důkazem je pondělní přijetí premiéra ČR Vladimíra Špidly tamějším prezidentem Husní Mubarakem....

Výběr článků

Načítám