Hlavní obsah

Špidlu přijal egyptský prezident Mubarak

Novinky, Jiří Roškot, Káhira
PRAHA/KÁHIRA

Napjaté vztahy mezi Egyptem a Českou republikou se zlepšují. Důkazem je pondělní přijetí premiéra ČR Vladimíra Špidly tamějším prezidentem Husní Mubarakem. Zdá se, že Káhira už "zapomněla" na výroky bývalého premiéra ČR Miloše Zemana označující Palestince za teroristy. Špidla s Mubarakem se během téměř hodinového jednání údajně shodli na řešení konfliktu na Blízkém Východě.

Foto: Martin Šalek

Denně se v Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce léčí 500 pacientů.

Článek

"V našich názorech byla dosti značná shoda," řekl po jednání Špidla s tím, že "rozhovor byl velmi přátelský". Ani jeden ze státníků však nechtěl blíže komentovat, jak by mělo řešení ožehavé izraelsko-palestinské otázky vypadat.

Český premiér dále uvedl, že vztahy obou zemí jsou na dobré úrovni, ikdyž "existuje prostor k jejich zlepšení, například v obchodní oblasti".

Kauza Zeman vychladla

Delegace ČR přiletěla do Káhiry v pondělí dopoledne. Osobně ji tam přivítal egyptský premiér Átif Muhammad Ubajd. Proti původnímu plánu se následně ihned vydala na cestu do prezidentského paláce, kde českého předsedu vlády přijal prezident země Husní Mubarak.

Pětidenní návštěva Egypta a Tunisu, na níž Špidlu doprovázejí i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministryně školství Petra Buzková, se převážně zaměří na hospodářskou spolupráci. Jejím cílem je ale rovněž uhlazení napjatých vztahů mezi ČR a arabským světem, který ostře reagoval na Zemanovy výroky v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem.

Bývalý český premiér chtěl totiž také ve své funkci navštívit Egypt a Tunisko,  krátce předtím - loni v únoru - však přirovnal v Izraeli v rozhovorech pro list Ha´arec a místní televizní stanici Channel Two palestinského vůdce Jásira Arafata k Hitlerovi a palestinskou samosprávu k třetí říši. Poté to popíral, ale redaktoři obou médií Josi Melman a Arad Nir Právu potvrdili, že Zeman při osobním setkání s nimi neprotestoval proti interpretaci svých slov, respektive je potvrdil. Egypt se k Zemanově návštěvě otočil zády a negativní byla i reakce zemí EU.

Jedná se o letadlech

Ministr zahraničí Cyril Svoboda se letos v červenci během návštěvy Izraele nesetkal s palestinskými činiteli a výrazem přetrvávající zdrženlivosti vůči ČR je, že při Špidlově odjezdu z Prahy nebyla řeč o setkání na premiérské úrovni ani o přijetí prezidenty Egypta a Tuniska. V Káhiře má vést rozhovory s ministrem obrany Muhammadem Tantavím o možném nákupu bitevníků L-159 a předsedou Lidového shromáždění Ahmadem Fathí Surúrem a také s generálním tajemníkem Ligy arabských států Amrem Músou.

Reklama

Výběr článků

Načítám