Hlavní obsah

Bush hledá na Blízkém východě podporu mírovému plánu

– EGYPT

Před americko-arabským summitem se George Bush sešel s egyptským prezidentem Mubarakem. Následného summitu se dále účastní nejvyšší představitelé Bahrajnu, Saúdské Arábie a Jordánska a palestinský premiér Mahmúd Abbás. Busch chce získat podporu arabských zemí pro svůj blízkovýchodní mírový plán. Jednat se bude i o boji proti terorismu a o Iráku.

Foto: Archív MJVM

Etnograf Karel Pavlištík obklopen příznivci muzea při pátečním setkání.

Článek

"Je důležité, aby schůzka jasně ukázala, že arabští představitelé podporují plán a prezidentovo úsilí a hodlají pomáhat palestinské samosprávě obnovit její bezpečnostní organizace a kapacity," řekl ministr zahraničí USA Colin Powell, který do Egypta také přiletěl. Bush plánuje zatlačit na arabské vůdce, aby podporovali nového palestinského premiéra Abbáse.

O této takzvané "cestovní mapě", která počítá s vytvořením nezávislého palestinského státu do roku 2005, bude Bush vyjednávat opět s Abbásem na společném setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem ve středu v Jordánsku. Plán, který vypracovaly USA s Ruskem, EU a OSN, předpokládá sérii kroků od Izraelců i Palestinců.

Před příletem do Egypta Bush zdůraznil, že mírový proces bude složitou záležitostí a že všechny zúčastněné strany v tomto procesu musejí přijmout svůj díl odpovědnosti. Bush se zaručil, že tomu, aby se dosáhlo míru mezi Izraelci a Palestinci věnuje "tolik času,  kolik bude potřeba". O předchozích jednáních uvedl: "Myslím, že jsem dosáhli určitého pokroku. Vím, že děláme pokroky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám