Hlavní obsah

Ebádíová převezme Nobelovu cenu bez šátku

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/OSLO

Letošní laureátka Nobelovy ceny za mír Šírín Ebádíová z Íránu hodlá toto ocenění ve středu v Oslo převzít bez šátku na hlavě - tedy v rozporu se zákony platnými ve své zemi. Bojovnice za dodržování lidských práv v teokratickém režimu tímto rozhodnutím opět popudila konzervativní křídlo kléru, ačkoliv se sama k "islámu s lidskou tváří" vehementně hlásí.

Foto: archiv Charlie Blažek

Helena Vondráčková s kapelou Charlie Band.

Článek

"Nebudu mít hedžáb," řekla Ebádíová v neděli agentuře AFP s odkazem na islámský princip oblékání, jenž ženám velí zahalování tvarů těla i vlasů. "Mé kroky vždy někoho pobuřují, pro mě to ale není důležité," dodala.

Bere se i za práva muslimek v Evropě

Přidělení Nobelovy ceny Ebádíové bylo oznámeno v říjnu, když právnička zrovna byla ve Francii.

Na improvizované tiskové konferenci následně vystoupila bez šátku, což vyvolalo první veřejnou kontroverzi na toto téma.

"Chci, aby íránské ženy měly svobodu oblékat hedžáb či nikoli," řekla k tomu v neděli v narážce na skutečnost, že zahalování je v Íránu od nastolení náboženského režimu před 24 lety povinné.

Ebádíová se však již několikrát vyslovila také za svobodu evropských muslimek, jimž je zejména ve Francii a v Německu stále častěji odpírána možnost chodit se šátkem do školy nebo na úřady.

"Vystupuji v této věci stejně tak proti francouzské vládě, jako proti vládě íránské," upozornila 56letá aktivistka.

V Íránu hájí pozůstalé po novinářce

Nobelova cena byla zdánlivému outsiderovi Ebádíové udělena za její obhajobu práv žen a dětí ve své zemi.

V listopadu oznámila, že coby advokátka přebírá i soudní případ, který v létě obletěl svět: utýrání íránsko-kanadské novinářky Zahry Kázemíové, jež zemřela v Teheránu na krvácení do mozku po krutých výsleších agenty tajné služby; Ebádíová se přitom na straně pozůstalých angažovala již koncem 90. let, kdy justice objasňovala zavraždění několika liberálních opozičních aktivistů státními agenty.

Následně se podle zpravodajského serveru peykeiran.com na Ebádíovou obrátil jeden z studentských aktivistů Ahmad Bátebí, který je od bouřlivých demonstrací v létě 1999 ve vězení. "Vyzývám tuto dámu míru a přátelství v mé zemi, aby uplatnila svůj vliv a zajistila propuštění vězňů svědomí," napsal Bátebí.

Radikální studentky zmařily přednášku

Politický rozměr advokátčiných aktivit však popuzuje konzervativní kruhy, a tak již v říjnu byla částí tisku přirovnávána k izraelským politikům a obdržela i hrozby smrtí.

Naposledy minulý týden znemožnila skupina radikálek její přednášku na dívčí univerzitě Zahra v Teheránu. Ačkoliv převažovaly její nadšené stoupenkyně a na přednášce trvala i rektorka školy, urážky a hrozící inzultace Ebádíovou donutily uprchnout pod policejní ochranou.

"Je to zajímavé. V zahraniční mi komunistické skupiny vytýkají, že propaguji islám, tady mi zase na státní univerzitě nadávají, že jsem pohan," řekla k tomu žena, která ve středu převezme plaketu s tváří Alfreda Nobela a šek na deset miliónů švédských korun (36 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Nobelova cena za mír putuje do Íránu

Letošní Nobelovu cenu míru získala proti všem očekáváním íránská aktivistka za lidská práva Šírín Ebadíová (54), a to "za zásluhy o demokracii a lidská práva"....

Výběr článků

Načítám