Hlavní obsah

Dzurinda změnil slovenskou diplomacii na centrálu své strany

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské ministerstvo zahraničí pod vedením Mikuláše Dzurindy se stalo odkladištěm lidí spojených s jeho nejsilnější vládní stranou Slovenskou demokratickou a křesťanskou unií (SDKU). V jejím čele totiž nestojí nikdo jiný než současný šéf slovenské diplomacie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda s českým premiérem Petrem Nečasem

Článek

Dzurinda podle deníku Pravda uskutečnil na ministerstvu po nástupu v roce 2010 rozsáhlé personální výměny, čímž porušil nepsané pravidlo o apolitičnosti resortu. „K takovýmto krokům se neodvážila za časů Vladimíra Mečiara ani tehdejší ministryně Zdenka Kramplová,“ upozorňuje list.

Zaopatřil i herečku

„Loni propustilo ministerstvo 36 lidí, ale dosud přišlo přes padesát nových pracovníků. Některé odbory tak mají víc pracovníků než původně. Při nových zaměstnancích se vynořuje otázka, zda hlavním důvodem jejich přijetí byla odbornost nebo spíše propojení s nejsilnější vládní stranou,“ ptá se Pravda. Šéfkou kabinetu ministra se stala Viktória Jančošeková, která v minulosti vedla Dzurindovu kancelář na úřadu vlády a byla jeho poslaneckou asistentkou.

„Tuto pozici doposud vždy zastával kariérní diplomat,“ upozornila Pravda. Bývalý Dzurindův mluvčí Martin Maruška se stal vedoucím služebního úřadu ministerstva zahraničí.

Zahraniční tajemnice SDKU Lucie Klapáčová působí jako ředitelka kanceláře státního tajemníka (náměstka ministra). Jako asistentka zde pracuje také mladá herečka a studentka politologie Tatiana Šúrová, která v minulosti moderovala stranické mítinky SDKU. Katarína Vanková, bývalá poslanecká asistentka místopředsedy parlamentu Milana Horta (SDKU), nastoupila do kanceláře vedoucího služebního úřadu.

V opozici vytýkal vládě přesně to, co dnes dělá

Místo na teritoriálním odboru získal neúspěšný kandidát SDKU na poslance Tomáš Michaľák. „Určitě jsem se na své místo nedostal na základě nějakých tlaků. Jsem vystudovaný arabista,“ říká Michaľák, který se na ministerstvu věnuje arabským státům. Nezmínil se ovšem, kolik dalších arabistů nástupem do úřadu přeskočil.

Tiskový odbor ministerstva k těmto zjištěním vydal pouze strohou zprávu, že je zcela přirozené, když s Dzurindou přišli na ministerstvo jeho nejbližší spolupracovníci.

Dzurinda patřil jako opoziční politik k nejhorlivějším kritikům vlády premiéra Roberta Fica. Vyčítal jí také, že své členy rozestavuje po státních úřadech a že ke státu přistupuje jako ke kořisti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám