Hlavní obsah

Dzurinda při pokusu o odvolání čelil ostré kritice

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda ve středu v parlamentě přežil další hlasování o vyslovení nedůvěry, když pro jeho odvolání hlasovalo jen 60 poslanců. K odvolání premiéra a tím i celé vlády bylo potřeba 76 hlasů.

Článek

Slovenské opozice už minulý týden na mimořádné schůzi parlamentu předložila návrh na vyslovení nedůvěry premiérovi Dzurindovi. Rozprava byla přerušena a dokončena až dnes.

Rozprava byla plná invektiv a emocí. Návrh předložil předseda opoziční strany Smer - sociální demokracie Robert Fico, který prohlásil, že díky Dzurindově vládě je Slovensko nejchudší zemí Evropské unie. "Přes 21 procent Slováků žije na hranici chudoby. Přitom kousek za našimi hranicemi v České republice existuje úspěšná sociálně - demokratická alternativa vašeho vládnutí," uvedl Fico.

Podle šéfa opozice, by měla Dzurindova vláda padnout hlavně kvůli tomu, že reformy daní, důchodů či zdravotnictví vyhovují pouze vyšším vrstvám a chudším lidem naopak zhoršily životní podmínky. "Premiér selhal v boji proti korupci a klientelismu. Zvráceností reforem je, že nesledují efektivní nakládání s veřejnými prostředky. Jejich cílem byla koncentrace moci v rukou určité skupiny lidí," prohlásil Fico.

Premiér označil Ficův téměř hodinový projev za "trapnou avantýru" a obvinil ho, že pokusem o odvolání vlády chtěl získat moc ve státě. Obvinil stranu Smer - sociální demokracii, že v zájmu získání moci se neváhala spojit s komunisty. "Fico je populista, který reformy odmítá, ale nenabízí žádné řešení," konstatoval Dzurinda.

Konec rozpravy poznačila slovní přestřelka mezi Ficem a expremiérem Vladimírem Mečiarem. To jasně naznačilo, že opozice není jednotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám