Hlavní obsah

Dvojice Čechů podezřelá v Řecku ze špionáže je volná

Aktualizováno

Dvojice Čechů, kteří jsou od loňského září zadržováni v Řecku kvůli podezření z vojenské špionáže, bude propuštěna na kauci. V úterý to uvedla kancelář premiéra Petra Nečase.

Foto: David Ryneš, Novinky

Češi fotografovali vojenské objekty na ostrově Limnos.

Článek

„Na základě opakovaných jednání dnes řecký premiér Antonis Samaras telefonicky informoval českého premiéra Petra Nečase o propuštění dvou Čechů, kteří byli zadrženi řeckou policií kvůli údajnému fotografování vojenských objektů na ostrově Limnos. Oba se mohou vrátit zpět do České republiky. Premiér Petr Nečas ocenil úsilí řeckého premiéra Antonise Samarase a poděkoval mu za něj,“ uvedl v úterý Nečasův mluvčí Michal Schuster.

“Bohudíky jsou propuštěni, ale samozřejmě se budou zodpovídat dále, ale už nejsou ve vězení. Zaplaťpánbůh za to. Rád bych poděkoval řecké straně za tuto vstřícnost,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zmínil přitom, že bylo nutné velkého úsilí ministerstva a velvyslanectví, aby se podařilo propuštění dosáhnout.

Výši kauce pro zadržovaného Martina Pezlara a Ivana Buchtu úřady neoznámily. Zástupce české velvyslankyně v Řecku Miloš Kučera ale ČT řekl, že má podle neověřených informací jít o 5000 eur pro každého. Dále uvedl, že oba budou moci být na svobodě hned po složení částky a budou moci opustit Řecko.

Dvěma mužům ve věku 28 a 33 let, kteří pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry Bohemia Interactive, hrozilo v případě odsouzení 5 až 20 let vězení.

Obvinění podle Řeků natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro vznikající bojovou počítačovou hru.

Poté, co Bohemia Interactive odmítla, že jejich pracovníci byli v Řecku pracovně a nepovoleně pořizovali snímky, se na obranu zadržovaných postavil i prezident Václav Klaus, když se dopisem obrátil na svůj řecký protějšek Karolose Papouliase s žádostí, aby byli Češi propuštěni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám