Hlavní obsah

Dvanáct žen žaluje FBI za selhání v případu Epstein

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct žen podalo minulý týden u federálního soudu v jižním okrese New Yorku bezprecedentní žalobu na Spojené státy, přesněji řečeno na Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Ten podle nich „opakovaně a trvale selhával, otálel a nečinností umožňoval Jeffreymu Epsteinovi, zesnulému americkému finančníkovi a sexuálnímu delikventovi, pokračovat v obchodování se sexem po dobu více než 20 let.

Foto: Handout ., Reuters

Jeffrey Epstein na archivní fotografii

Článek

„Po více než dvě desetiletí umožňoval Federální úřad pro vyšetřování Jeffreymu Epsteinovi sexuální obchod a sexuální zneužívání desítek dětí a mladých žen tím, že nedělal práci, kterou od něj americký lid očekával a kterou vyžadovaly vlastní předpisy a nařízení FBI: nevyšetřoval zprávy, tipy a důkazy, které měl k dispozici o Epsteinově bezuzdném sexuálním zneužívání a obchodování s lidmi, a nechránil mladé ženy a děti, které se staly jeho obětí,“ citovala stanice CNN z textu žaloby.

Údajné oběti požadují blíže nespecifikovanou náhradu škody ve výši, která bude stanovena během soudního řízení.

„Podání této žaloby je prvním krokem k tomu, abychom přišli na kloub tomu, co jsme se nedávno dozvěděli: že FBI po léta nejednala na základě jasných důkazů o tom, že Epstein provozoval rozsáhlou operaci sexuálního zneužívání a obchodování s lidmi, jak se tvrdí,“ uvedli podle listu The Guardian v písemném prohlášení Jennifer Plotkinová a Nathan Werksman, právní zástupci dvanácti žen. „Toto selhání mělo za následek nevyčíslitelnou škodu pro naše klienty.“

Mám dost špíny na Trumpa i Clintonovou, chvástal se Epstein

Amerika

Federálové nezasáhli, i když měli

Podle žaloby jedna osoba v roce 1996 sdělila FBI, že ji Epstein a jeho společnice Ghislaine Maxwellová sexuálně zneužili a že ví o dalších obětech. FBI oznámení neprošetřila, tvrdí žaloba.

„V letech 1996 až 2005 FBI nadále dostávala přímá hlášení, stížnosti a tipy týkající se nezákonného obchodování se ženami a nezletilými, sexuálního zneužívání a porušování lidských práv ze strany Epsteina a jeho společníků,“ uvádí se v žalobě.

V březnu 2005 obdržela policejní stanice v Palm Beach na Floridě hlášení, že do Epsteinovy rezidence byla přivedena nezletilá dívka na sexuální masáž, uvádí se v žalobě. Policie ještě téhož měsíce zaslala informace FBI, ale ta zahájila případ až v létě 2006, tvrdí žaloba.

„Během vyšetřování FBI se podílela na tom, že Epsteinovi a spoluspiklencům umožnila pokračovat ve zneužívání Jane Do 1-12 a dalších mladých žen,“ uvádí se v žalobě. „FBI měla k dispozici fotografie, videozáznamy a rozhovory a nezvratné důkazy o dětské prostituci a v rozporu s protokoly FBI Epsteina včas nevyšetřila a nezatkla.“

V roce 2008 policie finančníka v Palm Beach zatkla a on si odseděl 13 měsíců ve státním vězení na Floridě poté, co se přiznal ke dvěma obviněním z organizování prostituce. Zaregistroval se také jako sexuální delikvent a zaplatil odškodné obětem identifikovaným FBI.

„FBI otálela a čekala tři roky, než Epsteina zatkla za dětskou prostituci, a to po celou dobu Epsteinovo obchodování se sexem pokračovalo, přičemž byly sexuálně zneužívány nezletilé dívky a mladé ženy, jako jsou zde uvedené žalobkyně,“ uvádí se v žalobě.

David Copperfield, Stephen Hawking, Michael Jackson. Z Epsteinových spisů vyplouvají nečekaná jména

Amerika

V dokumentech figurují dva exprezidenti

Newyorský soud začal odtajněné dokumenty týkající se Epsteinova případu zveřejňovat v lednu. Zhruba tisícistránkový spis zmiňuje jména bývalých amerických prezidentů Billa Clintona a Donalda Trumpa a britského prince Andrewa. Clinton ani Trump však nebyli v případu obviněni z žádného pochybení.

Dokumenty zmiňují zhruba 150 osob, včetně řady Epsteinových spolupracovníků, politiků, podnikatelů a obětí, původně identifikovaných pouze jako Jane Doe nebo John Doe – tyto názvy se běžně používají v případě, že skutečná identita osoby není známa, či je záměrně utajována.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Ghislaine Maxwellová, expřítelkyně Jeffreyho Epsteina, během soudního líčení

Dokumenty jsou součástí žaloby, kterou v roce 2015 podala Američanka Virginia Guiffreová proti Maxwellové odsouzené na 20 let za to, že pomáhala miliardáři poskytovat nezletilé dívky vlivným a bohatým klientům, kteří je sexuálně zneužívali.

Epstein po svém zatčení v srpnu 2019 spáchal ve vazbě sebevraždu. Ve vězení čekal na soudní proces kvůli obvinění z obchodování s nezletilými dívkami a vytváření zločinecké sítě.

Maxwellová dostala za lákání nezletilých dívek pro Epsteina 20 let vězení

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám