Hlavní obsah

Dvacet let pro čečenskou černou vdovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ke dvaceti letům vězení odsoudil ve čtvrtek moskevský soud 22letou Čečenku Zaremu Mužichojevovou za to, že loni v červenci chtěla v Moskvě spáchat sebevražedný atentát. Prokuratura požadovala 24 let vězení, když trestný čin kvalifikovala jako terorismus a pokus o vraždu.

Foto: archiv zámek Benešov nad Ploučnicí

Salhausenský erb

Článek

Čečenská vdova pocházející z ruské autonomní Ingušské republiky byla podle obžaloby naverbována v Čečensku, aby v jedné moskevské kavárně spáchala sebevražedný atentát. Podle obhajoby i svědků mladá žena nakonec od svého úmyslu upustila, ale bomba, kterou přinesla, vybuchla a zabila pyrotechnika, který se ji pokoušel zneškodnit. 

Zarema Mužichojevová byla zadržena v Moskvě 9. července 2003 po půlnoci u vchodu do restaurace Imbir na Tverské třídě. Podle obhajoby nenechala bombu, kterou měla na těle, vybuchnout Než se policii vzdala, položila ji na zem.

Ruská policie ale tehdy tvrdila, že poté, co ji ostraha podniku požádala, aby se legitimovala, pohrozila odpálením bomby. Při výslechu žena tvrdila, že si myslela, že nálož mohou odpálit dálkově i ti, kdož ji do akce vyslali.

Obviněná pomáhala při vyšetřování. Uvedla, že žena středního věku, která ji po příletu převzala, jí dala vypít pomerančových džus, po kterém se cítila zmatená. Vyšetřovatelé předpokládají, že v něm byli opiáty.

K výbuchu došlo krátce poté, co si útok dvou černých vdov na rockovém koncertu v Tušinu vyžádal životy 14 lidí. S tím byla Mužichojevová původně spojována, což se ale nepotvrdilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám