Hlavní obsah

Dva iráčtí ministři terčem atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dva ministři irácké prozatímní vlády se v úterý stali terčem sebevražedných atentátů v hlavním městě Bagdádu. Ministr školství Samím Múzaffar i ministryně životního prostředí Miskat Múminová atentáty přežili.

Foto: Jan Kaše

Výstava ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

Poblíž konvoje, kterým ministryně jela, explodovalo asi sto metrů od vstupní brány do budovy irácké televize Al-Húríja, kterou financují Spojené státy, auto naložené výbušninami. Ministryně se po právu domnívala, že terčem útoku, při němž zahynuli čtyři její osobní strážci, měla být ona sama. K atentátu na iráckou mistryni životního prostředí Múminovou se přihlásila skupina teroristy abú Músy Zarkávího Tahvíd a džihád.

"Zařizovala jsem zaslání pomoci do Nadžafu. Předtím jsem zajišťovala distribuci vody v (bagdádském) předměstí Sadr. Služba iráckému lidu není zločin, který by si něco takového zasloužil," uvedla po útoku. Mezi zraněnými je i známá irácká herečka Hind Tálibová.

Silná exploze otřásla ráno západní části Bagdádu, kde vybuchla vedle projíždějícího konvoje. Útok byl podle policie namířen proti ministru školství Samímu Múzaffarovi, který výbuch přežil bez úhony, konvoj totiž jel teprve pro něj.

Při atentátu přišel nejméně jeden člověk o život a dva utrpěli zranění.

"Zaslechli jsme mohutný výbuch. Zahlédl jsem na ulici dva zraněné lidi a mnoho mrtvých těl," řekl podle agentury  AP dvaačtyřicetiletý svědek Raed Džaffar.

Protivládní povstalci se pravidelně snaží při útocích zabít i vysoce postavené irácké činitele v rámci snahy destabilizovat prozatímní vládu premiéra Ajáda Alávího.

Související témata:

Výběr článků

Načítám