Hlavní obsah

Doživotně odsouzeného 70letého muže po 40 letech pustili. Byl nevinný

Novinky, zkr
Severní Karolína

Sedmdesátiletý Američan Joseph Sledge ze Severní Karolíny opustil po 40 letech vězení, kde si odpykával doživotní trest za vraždu ženy a její dcery. Tříčlenná soudní porota, která jeho případ přezkoumávala, ho totiž v pátek uznala nevinným. Muž má nyní podle médií nárok na odškodnění ve výši 750 tisíc dolarů (zhruba 18,6 miliónu korun), informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nevinného Američana po 40 letech pustili z vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Sledge měl v září 1976 ubodat k smrti Josephine Davisovou a její dospělou dceru Aileen v jejich domě v Elizabethtownu. Den předtím totiž utekl z nedalekého vězení, kde ale seděl kvůli krádeži. Násilné trestné činy na svém kontě žádné neměl.

Neprávem odsouzený muž celou dobu marně tvrdil, že je nevinný. V roce 2012 se na základě testů DNA z chloupků, které byly na místě nalezeny a měly patřit vrahovi, zjistilo, že nejsou Sledgeovy. Místní prokurátor se mu při pátečním líčení omluvil a slíbil, že případ bude znovu otevřen, aby byl dopadem skutečný viník.

Komise pro vyšetřování neviny byla v Severní Karolíně ustavena v roce 2006. Za dobu svého působení se zabývala stovkami případů. Sledge je osmou osobou, kterou zprostila obvinění. Tento státní úřad je prvním svého druhu v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám