Hlavní obsah

Dostali jsme palivo pro základní služby v Pásmu Gazy, ohlásila OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v sobotu oznámil, že dostal Izraelem schválené palivo na provoz základních služeb a humanitárních aktivit v Pásmu Gazy. Podle stanice BBC jde o druhou dodávku pro UNRWA od začátku konfliktu mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Poskytnuté množství však pokryje pouze část potřeb pro zajištění všech základních služeb.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelský obrněnec nedaleko nemocnice Šatí v Pásmu Gazy

Článek

Podle představitele egyptského Červeného půlměsíce na hraniční přechod Rafáh přijely cisterny se 129 000 litry paliva určeného pro UNRWA. Samotný úřad v prohlášení uvádí, že byla schválena dodávka 120 000 litrů paliva.

Sobotní dodávka má úřadu vydržet na dva dny. Takové množství však podle sdělení úřadu ani zdaleka nepokryje objem nutný k provozu zdravotnických služeb, kanalizace a vodovodní infrastruktury, svozu odpadu či fungování pekáren.

„Vyzýváme k uspokojivé, pravidelné a nepodmíněné dodávce paliva,“ uvedl šéf UNRWA Philippe Lazzarini s tím, že organizace potřebuje 160 000 litrů paliva denně.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Trosky domů v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy

Dodávky paliva do Pásma Gazy blokoval Izrael od 7. října kvůli obavám, že by pohonné hmoty mohl použít Hamás pro své bojové operace. Izraelský válečný kabinet podle BBC svolil dovézt omezené množství paliva na žádost Spojených států v pátek.

První dodávku paliva na provoz vozidel OSN o objemu 23 000 litrů dostala UNRWA už ve středu. V pátek večer pak dostali palivo provozovatelé telekomunikačních sítí v Pásmu Gazy, kteří tak mohli obnovit fungování telefonického spojení a připojení k internetu, které byly mimo provoz od čtvrtka.

Do Pásma Gazy dvě cisterny s naftou denně, povolila izraelská vláda

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám