Hlavní obsah

Do Pásma Gazy dvě cisterny s naftou denně, povolila izraelská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský válečný kabinet v pátek jednomyslně schválil doporučení armády a kontrarozvědky Šin Bet, povolit do Pásma Gazy vjezd dvou cisteren s naftou denně. Stalo se tak na žádost USA, informoval web listu The Jerusalem Post.

Foto: Israeli Defense Forces, Reuters

Izraelští vojáci zaujímající pozice v Gaze (listopad 2023)

Článek

Palivo má podle The Jerusalem Post sloužit pro potřeby OSN a na podporu vodovodní a kanalizační infrastruktury. Nefungující telekomunikační služby a internetové připojení to neřeší, i když jsou důležité při koordinování dodávek humanitární pomoci.

Podle agentury AP mluvčí Světového potravinového programu (WFP) informovala, že se do Gazy navíc nyní dostává pouze asi deset procent potravinové pomoci potřebné na den, a mezi 2,3 milionu obyvatel tak narůstá žízeň a hlad.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zase vyjádřila obavy, že se v důsledku pokračujícího izraelského bombardování a kolabující infrastruktury v Pásmu Gazy během zimy ještě více rozšíří infekční choroby.

Vchod do tunelu Hamásu v nemocnici Aš-Šifá. Izraelská armáda zveřejnila video

Blízký a Střední východ

Izraelský válečný kabinet tvoří premiér Benjamin Netanjahu, někdejší vůdce opozice Benny Ganc a ministr obrany Jo´av Galant. Vznikl po útoku teroristického hnutí Hamás na jižní Izrael ze 7. října, který si vyžádal 1200 obětí, přičemž dalších 239 lidí útočníci unesli. Židovský stát na události reagoval masivním bombardováním Pásma Gazy, na které navázala pozemní operace. Podle palestinských úřadů, které má Hamás pod kontrolou, během izraelských operací zemřelo asi 11 500 lidí.

Do nemocnice v Gaze jsme šli i kvůli rukojmím, řekl Netanjahu. Zatím nacházejí jen jejich těla

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám