Hlavní obsah

Dohoda o hranicích mezi Ruskem a Estonskem mizí v nedohlednu

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TALLINN

Dohodu o rusko-estonské hranici ve středu stvrdil svým podpisem prezident Estonska Arnold Rüütel poté, co v pondělí dokument po dlouhé a ostré diskusi ratifikoval parlament této pobaltské země. Odstranění neuralgického bodu v rusko-estonských vztazích je ale v nedohlednu.

Článek

Moskva týž den oznámila, že se ruský parlament nebude dokumentem v této podobě vůbec zabývat. Podle ruského ministerstva zahraničí jsou v textu smlouvy "obsaženy nepřijatelné teze, které neodpovídají objektivním reáliím."

V preambuli dokumentu ratifikovaného v Tallinnu je totiž zmínka o právním nástupnictví Estonské republiky vzniklé roku 1918 a odkaz na mírovou dohodu uzavřenou s Ruskem v roce 1920, jež Estonsku přisoudila oblast Petseri (rusky Pečor) a pravý břeh řeky Narovy s městem Ivangorod. Tato území ale v dobách Sovětského svazu komunistické úřady připojily k Ruské sovětské federativní svazové republice (RSFSR).

V textu preambule se sice otevřeně nehovoří o anexi Estonska Sovětským svazem, na tuto skutečnost ale odkazuje deklarace z roku 1992 "O znovunastolení ústavního pořádku", která je v textu rovněž zmíněna.

Moskva již dříve předeslala, že hraniční dohodu neratifikuje, pokud její součástí budou deklarace, jež mohou být v budoucnu vyloženy jako právní základ pro územní nároky. "Rusko je připraveno podepsat dohody o hranicích s Estonskem a Lotyšskem, avšak jen tehdy, pokud je Tallinn a Riga nebudou doprovázet nesmyslnými územními požadavky," prohlásil počátkem května ruský prezident Vladimir Putin.

Vývoj a řešení

  • Litva: smlouva s Ruskem podepsána v roce 1997, Vilnius ji ratifikoval okamžitě, Moskva v roce 2003
  • Lotyšsko: dosud bez dohody Estonsko: smlouva podepsána letos 18. května, Tallinn ji ratifikoval v pondělí

Zdroj: Právo

Na vyřešení situace a uzavření dohod o hranicích tlačí i EU, protože od loňského 1. května jsou lotyšské a estonské hranice s Ruskem vnější hranicí celé Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám