Hlavní obsah

USA navrhly rezoluci o vyslání mezinárodních sil do Libérie

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA/NEW YORK

Experti členů Rady bezpečnosti OSN začali dnes diskutovat o americkém návrhu rezoluce povolující rozmístit mezinárodní intervenční síly v Libérii, v níž vypukla občanská válka. I když se hlasování očekává až za několik týdnů, pro Liberijce svitla naděje na normalizaci situace.

Foto: Tomáš Pokorný

Výstava historických vozidel Historici v Roudnici je tradiční součástí akce a patří k největším v republice.

Článek

V Libérii přitom nadále pokračují boje mezi rebely a vládními vojáky prezidenta Charlese Taylora, jehož odstoupení žádají nejen povstalci, ale i Washington.Sám Taylor v rozhovoru pro Newsweek tvrdil, že je ochoten odstoupit, ale nechce "opustit svou zem za občanské války".

V návrhu rezoluce, který USA předložily OSN ve středu v noci, se žádá svolaní schůze Rady bezpečnosti na 15. srpna. Ta by měla rozhodnout o vytvoření mírových sil OSN, které by byly od 1. října rozmístěny v Libérii. Podle amerického ambasadora při OSN Johna Negroponteho je ale pro hlasování o rezoluci reálnější až konec srpna. Žádné rozhodnutí zatím přijato nebylo.

 Podle návrhu by měly, západoafrické, americké další jednotky vstoupit do Libérie neprodleně po schválení rezoluce, a co nejrychleji poskytnout humanitární pomoc obyvatelstvu, které je už několik dnů bez pitné vody a potravin. Mají také připravit podmínky pro říjnové rozmístění modrých příleb OSN. Text předpokládá mimo jiné, že OSN bude částečně financovat i jednotky, které slíbila vyslat v nejbližších dnech Nigérie.

Na mírové síly čekají všichni

 "Jsme ve zvláštní situaci. V této zemi se nedaří uzavřít příměří, ale obě bojující strany žádají příchod mezinárodních sil a čeká na ně i obyvatelstvo," charakterizoval situaci generální tajemník OSN Kofi Annan. "Nežádáme o početné jednotky, ale potřebujeme, aby nám někdo přišel na pomoc," řekl novinářům monrovijský arcibiskup Michael Francis Kpakala.

Návrh rezoluce má ale kontroverzní pasáž: žádá, aby mírové síly byly vyňaty z pravomoci Mezinárodního trestního soudu, který Bushova vláda neuznává. Annan usoudil, že tato pasáž v rezoluci nebude nutná, protože mírové síly pod mandátem OSN nebyly nikdy zapleteny do zločinů, které má soudit Mezinárodní trestní soud.

První mírové jednotky v pondělí

V Monrovii zatím sonduje situaci skupina západoafrických důstojníků v čele s nigerijským generálem Festusem Okonkwem. Skupina má v Libérii zůstat do soboty, po jejím návratu má Hospodářské společenství západoafrických států, jehož zástupci zasedají v Akkře, stanovit datum vyslání asi tří tisíc vojáků z regionu, kteří by měli pomoci uklidnit situaci do příchodu mezinárodních mírových sil. Západoafričtí vůdci na summitu v ghanské metropoli Akkře slíbili, že do pondělka vyšlou první mírové jednotky. Liberijský prezident Charles Taylor by do tří dnů poté měl předat moc a odejít do nigerijského exilu, sdělili vyjednávači.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám