Hlavní obsah

Dívka chtěla napodobit populární video z TikToku, skončila s popáleninami v kritickém stavu

Již 14 dní leží s těžkými popáleninami v nemocnici třináctiletá Destini Craneová z amerického Portlandu. Podle všeho se pokoušela napodobit v současné době populární videa na sociální síti TikTok se zapalováním obrazců nastříkaných sprejem na zrcadlo. Její rodina se teď snaží přimět ostatní rodiče, aby více dbali na to, co jejich děti na sociálních sítích sledují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třináctiletá dívka leží v nemocnici od 13. května s popáleninami třetího stupně v oblasti hlavy a krku a má před sebou nejméně tři náročné operace. Je stále pod sedativy a podle rodiny zřejmě tuší, že je v nemocnici, ale neví proč a co se přesně stalo.

„Byla jsem v obýváku, když jsem ji slyšela, jak křičí a volá mě,“ uvedla Kimberly Craneová pro server televize ABC.

„Běžela jsem tam a otevřela dveře do koupelny. Všude byl oheň, Destini hořela,“ popsala hrůzné okamžiky. Svou dceru vytáhla z hořící místnosti, uhasila a zavolala záchranáře.

I když Destini nebyla schopna svým blízkým říci, co přesně v koupelně dělala, její matka to tuší. Dívka chodící do sedmé třídy byla vášnivou uživatelkou sociální sítě TikTok. Z rozhovoru s Destininými spolužačkami rodina zjistila, že si dívka oblíbila video, ve kterých lidé nasprejují hořlavinou na zrcadlo obrazec, který zapálí. Destini chtěla trik zřejmě zopakovat.

V koupelně našla rodina svíčku, zapalovač a čistící sprej na bázi alkoholu. Hořlavina se v neodvětrávaném uzavřeném prostoru snadno vzňala. V koupelně pak byl nalezen rovněž telefon mladé dívky, který stále nahrával na sociální síť.

Destini nyní leží na jednotce intenzivní péče, rodina doufá, že ji lékaři brzo přesunou na popáleninové oddělení. Je před ní několik měsíců léčby a další měsíce rehabilitace. „Kvůli popáleninám bude mít doživotně omezenou mobilitu,“ popsala matka.

Zajímejte se o to, co dělají vaše děti na internetu, apeluje rodina

Kvůli nehodě se vrátila domů starší sestra Andrea, která studuje na univerzitě v Oregonu. Společně s Kimberley apelují na rodiče, aby se více zajímali o to, co dělají jejich děti na sociálních sítích.

Aplikace TikTok čelí miliardové žalobě kvůli nakládání s údaji o dětech

Internet a PC

„Když jsem byla s ní, nebyla jsem vždy duchem přítomná. Když mi ukazovala videa na TikToku a ukazovala mi, co dělá, reagovala jsem tak, že nemám čas a musím dělat věci do školy,“ uvedla Andrea.

Sociální sítě včetně mezi mladými velmi populárního TikToku jsou omezeny věkem pro děti od 13 let. Common Sense Media, jedna z organizací věnujících se problematice sociálních sítí a bezpečnosti na internetu, nabádá rodiče, aby účet svých mladých ratolestí sledovali. A měli přehled o tom, co jejich dítě dělá.

Reklama

Výběr článků

Načítám