Hlavní obsah

Diplomatická šarvátka mezi Saúdy a Švédy dopadla i na opice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie odmítla přijmout čtyři malé opice ze stockholmské zoo kvůli diplomatickým sporům. Ty nastaly, když Švédové nedávno vypověděli dohodu o vojenské spolupráci s Rijádem. Saúdská Arábie následně v polovině března stáhla svého velvyslance ze Stockholmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kosman zakrslý

Článek

Stockholmská zoo Skansen odchovala čtyři opice kosmana zakrslého přímo pro Saúdskou Arábii, uvedla BBC. Jedná se o jedny z nejmenších primátů na světě. „Kvůli politické situaci už je však nechtějí,“ řekl Jonas Wahlstorm, ředitel zoo ve švédské metropoli.

Rozepře mezi Saúdskou Arábií a Švédskem trvá už několik měsíců. Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová v únoru prohlásila, že Rijád násilně pošlapává lidská práva i práva žen. Saúdové jí následně nedovolili vystoupit na březnovém zasedání Ligy arabských států v Káhiře.

Odvolání velvyslance

V polovině března pak švédský ministr obrany Peter Hultqvist oznámil, že jeho země vypovídá dohodu o vojenské spolupráci se Saúdskou Arábií uzavřenou před deseti lety a prodlouženou v roce 2010 na další pětiletí. [celá zpráva]

„Odklon od smlouvy však neznamená okamžité ukončení vývozu obranného průmyslu do Saúdské Arábie,“ upozornil Hultqvist. Rijád na to však v polovině března reagoval odvoláním svého velvyslance ve Stockholmu Ibrahima bin Sáda al-Ibrahima.

Peníze versus principy

Švédsko je 12. největším světovým vývozcem zbraní. Export zbrojařských firem činil loni podle listu Financial Times 338 miliónů švédských korun, v přepočtu asi miliarda korun. V letech 2011 až 2014 jim úmluva přinesla 4,8 miliardy švédských korun (zhruba 14,3 miliardy korun).

Úmluva zahrnovala dodávky vojenských systémů, výcvik vojáků a prodej technologií. Podle někdejšího premiéra Carla Bilda to pošramotilo pověst Švédska jako spolehlivého obchodního partnera. Někteří obchodníci také upozornili, že neprodloužení dohody ovlivní i jiná odvětví.

„Je to pořád stejné: peníze versus principy. Tentokrát jsme se rozhodli, že principy lidských práv považujeme za důležitější než vojenskou dohodu,“ řekl listu The Guardian nejmenovaný švédský diplomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám