Hlavní obsah

Dezerce v irácké armádě a policii činí až 80 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Irácké bezpečnostní síly nejsou spolehlivé. Chybí u nich schopnost bojovat s povstalci, neboť nemají patřičný výcvik a odpovídající výzbroj. Dezerce dosahuje místy až 80 procent mužstva. Tvrdí to úterní zpráva Kongresu Spojených států. Washington se navíc týž den rozhodl povolat "kvůli globální potřebě" tisíce svých vojáků ze zálohy.

Foto: SK Interobal Plzeň
Článek

"Irácké síly nejsou připraveny převzít v bezpečnostních záležitostech odpovědnost od mezinárodních jednotek," uvádí dokument.

Podle něj 82 procent členů iráckých jednotek rozmístěných na západě země a kolem města Fallúdža v dubnu dezertovalo, když povstalci zahájili krvavou ofenzívu proti koaličním silám.

Svou jednotku opustilo také 49 procent Iráčanů kolem Bagdádu a téměř 30 procent ve městech jako Bákubá, Tikrít, Karbalá, Nadžaf a Kút.

Na výcviku iráckých ozbrojených sil se na summitu v Istanbulu rozhodla kvůli stávající krizi spolupracovat nově celá Severoatlantická aliance.

USA povolávají zálohy

Armáda USA povolá do aktivní služby na 5600 veteránů, aby doplnila chybějící síly v Iráku a Afghánistánu. Je to poprvé po více než deseti letech, co se Pentagon obrátí na vojáky, kteří odešli ze služby.

Američtí vojáci se ve smlouvách zavazují k tomu, že i po ukončení aktivní služby budou ozbrojeným složkám několik let k dispozici. Velení opatření zdůvodnilo tím, že současný stav vojáků "není schopen pokrýt globální potřeby armády".

Naposledy USA povolaly zálohy v roce 1991, a to při první válce v Iráku. Tehdy nastoupilo 20 227 mužů a žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám