Hlavní obsah

Devět Turků obžalováno v souvislosti atentáty

– ISTANBUL

Před tureckým soudem stane devět osob podezřelých z podílu na atentátech na synagogy a na britský konzulát a pobočkou britské banky HSBC v Istanbulu, při nichž zemřelo 50 lidí a 450 bylo zraněno. Obžalováni jsou z členství v nelegální organizaci nebo z napomáhání takové organizaci a hrozí jim, že stráví pět let ve vězení.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Policie předala v pondělí státnímu bezpečnostnímu soudu 12 podezřelých,  z nichž tři byli po výslechu po půlnoci propuštěni. Původně bylo zatčeno celkem 18 osob

Mezi obžalovanými jsou také příbuzní jednoho ze sebevražedných atentátníků. Ten pocházel z provincie Bingöl, která leží poblíž hranice s Íránem a je v Turecku známa jako bašta islámského fundamentalismu.

Někteří z obviněných radikálů jsou navázáni na islámské teroristické organizace v Čečně a v Afghánistánu. K útoku se přihlásila turecká islámská militantní organizace Fronta velkých východních islámských nájezdníků (IBDA-C), která má blízko k teroristické organizaci al-Kájda. Premiér Recep Tayyip Erdogan ovšem prohlásil, že se prozatím neprokázalo, že by pachatelé byli jejími členy.

Turecká policie při vyšetřování použila testů DNA, pomocí nichž identifikovala muže, který řídil nákladní automobil naložený výbušninou, který vjel do britského konzulátu.

Úterní ranní kázání v mešitách po celém Turecku mělo výrazně antiteroristický obsah. Duchovní zdůrazňovali islámské poselství lásky, tolerance a odmítali násilnosti, ať už jsou jeho příčiny jakékoli. Obsah kázání vypracoval státní direktoriát pro náboženské záležitosti u příležitosti začátku třídenního církevního svátku, který se slaví na závěr postního měsíce ramadánu.

Také turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, někdejší istanbulský starosta, v televizním projevu vyzval občany, aby čelili terorismu. "Je to válka mezi spravedlností a krutostí, mezi dobrem a zlem a mezi pravdou a lží. Máme právo očekávat, že každý rozumný člověk bude v této válce stát na straně spravedlnosti, dobra a pravdy," zdůraznil Erdogan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám