Hlavní obsah

Další podezřelé úmrtí: Nečekaně zemřel šéf ruské Admiralitní loděnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandr Buzakov, šéf loděnice, která vyrábí válečná plavidla a ponorky pro ruské ministerstvo obrany, nečekaně zemřel. Bylo mu 66 let, napsala ruská agentura TASS. Jedná se o další podezřelé úmrtí vysoce postaveného ruského manažera v letošním roce, připomínají západní média.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Buzakov

Článek

Petrohradská Admiralitní loděnice oznámila úmrtí Buzakova v prohlášení. Podle textu, na který se odkázala agentura TASS, zemřel „předčasně a tragicky“, okolnosti jeho smrti ale prohlášení neupřesnilo. Ve funkci generálního ředitele byl od srpna 2012.

Podle loděnice bylo hlavním úspěchem Buzakova „posílení pozice firmy na trhu s moderními nejadernými ponorkami“ a dalšími plavidly.

Ve Francii zemřel ruský oligarcha Zelenov. Přepadl přes zábradlí

Evropa

V roce 2019 Buzakov řekl agentuře Interfax, že Admiralitní loděnice mají zájem zahájit výrobu ponorek s dieselovým pohonem schopných odpalovat řízené střely Kalibr. Ty Moskva již řadu měsíců používá k útokům na ukrajinské území, připomíná portál The Daily Beast.

Buzakov byl ruskou vládou pravidelně vyznamenáván nejvyššími medailemi a řády.

Petrohradský guvernér Alexandr Beglov označil Buzakova za klíčovou postavu pro obranný sektor země.

„Při plnění nejdůležitějších vládních nařízení byla jeho odpovědnost velká,“ řekl Beglov a pokračoval: „Skutečnost, že se naše země ukázala být připravena na konfrontaci se Západem, je významnou součástí jeho práce. Rusko má nyní silnou vojenskou a civilní flotilu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám