Hlavní obsah

Další mrtví v Iráku, do Fallúdže se nelze vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HÍT/FALLÚDŽA

U města Hasva poblíž Bagdádu bylo nalezeno v neděli odpoledne šest těl bez hlavy. Mrtvoly sedmi cizinců byly objeveny u západoiráckého města Hít. Lékař tamní nemocnice v neděli uvedl, že muži byli zastřeleni. Neměli u sebe žádné doklady, takže je nebylo možné identifikovat. Údajně jde o Súdánce.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Policisté ve městě Hít uvedli, že šest příslušníků irácké národní gardy bylo v noci při útoku rebelů zabito a dalších sedm zraněno.

Střety na severu země

V Mosúlu v neděli pokračovaly střety s rebely, kteří napadli policejní akademii a několik policejních stanic. Iráčtí a američtí vojáci zabili ve městě 10 povstalců a dalších 12 jich zajali. Zraněno bylo v bojích 7 Američanů.

Na severu Iráku, v Kurdistánu bylo vyhozena do povětří ve vesnici Nahijat al-Sab škola, kde se nacházela volební místnost. V blízkém městě Hoveisha povstalci přepadli tři volební místnosti.

Jeden ze dvou ropovodů, kterými teče ropa ze ropných polí na severu země do tureckého přístavu Ceyhan, poškodil v noci na sobotu výbuch. Irácká ropa je dodávána druhým ropovodem, ovšem s výpadky. "Do Ceyhanu pumpujeme 550 tisíc barelů za den," uvedl zdroj, který nechtěl být jmenován s tím, že se zásobníky na 1,5 milionu barelů doplňují v omezené míře. 

Sabotáže minulý měsíc snížily dodávky ropy z Kirkúku do Ceyhanu na 3,8 milionu barelů. Nakládka přitom měla podle plánu dosáhnout 7,5 milionu barelů.

Přestřelky ve Fallúdži

Po několika týdnech v neděli propukly střety mezi americkou armádou a povstalci ve Fallúdže. Svědci tvrdí, že americké velení nasadilo do bojů letouny. Fallúdžu opustila většina obyvatel poté, co ji v listopadu dobyly americké jednotky a zatím se tam nemohou kvůli katastrofální hygienické situaci vrátit. Nefunguje kanalizace, část města je pod vodou a ulicemi pobíhají psi, kteří mohou mít vzteklinu. Z města přitom uprchlo 250 000 lidí.

Mluvčí Červeného kříže Ahmad Ravi po páteční návštěvě města řekl, že vodárna nejprve musí být vysušena, aby se zjistilo, jak moc je zařízení poškozeno: "Mnoho ulic je zaplaveno splašky." Počet psů, kteří se mnohdy živí mrtvolami a zdechlinami v ulicích, se snaží omezovat vojáci, kteří je střílejí. Problémem také zůstává identifikace stovek těl, která jsou prozatímně uložena v bývalém skladu brambor. Bylo by potřeba je co nejrychleji pohřbít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám