Hlavní obsah

Další kanadská provincie povolila sňatky homosexuálů

Novinky, Jan Horák, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VANCOUVER

Britská Kolumbie se v úterý stala druhou kanadskou provincií, která povolí sňatky lidem stejného pohlaví. Rozhodl o tom odvolací soud provincie. Odvolal své moratorium z 1. května, jež stanovil před proto, aby federální vládě umožnil do července 2004 modifikovat právní definici manželství. Definice totiž dosud vymezuje sňatek jako svazek mezi mužem a ženou.

Foto: Josef Blažek

Lužičtí Srbové při své velikonoční jízdě

Článek

Skupiny na ochranu práv homosexuálů se však znovu obrátily na odvolací soud s požadavkem, aby byla uvedená lhůta zrušena. Důvodem žádosti byl fakt, že soud kanadské provincie Ontario 10. června rozhodl, že manželství je svazkem mezi dvěma osobami, ne jen mezi mužem a ženou. Od té doby tam uzavřelo manželství na 250 párů stejného pohlaví.

K podobnému závěru jako v Britské Kolumbii dospěl i nižší soud v Quebeku, který rovněž stanovil červenec 2004 jako nejzazší termín pro úpravy definice manželství federální vládou.

Odvolací soud Britské Kolumbie však v úterý dospěl k názoru, že další odklad pro úpravu definice manželství by znamenal "nerovné uplatňování práva mezi Ontariem a Britskou Kolumbií".

Kanadský premiér Jean Chrétien oznámil, že jeho vláda připravuje návrh zákona, který by legalizoval sňatky osob stejného pohlaví a přitom by umožňoval církvím, aby se rozhodly, zda je posvětí nebo ne.

Anketa

Měla by také Česká republika uzákonit sňatky osob stejného pohlaví?
ano
64,1 %
ne
35,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Související články

Kanada hodlá uzákonit sňatky homosexuálů

Kanadská federální vláda se rozhodla změnit definici manželství tak, aby napříště zahrnovala také soužití dvou partnerů téhož pohlaví. Premiér Jean Chrétien...

Výběr článků

Načítám