Hlavní obsah

Kanada hodlá uzákonit sňatky homosexuálů

Novinky, BBC, The Globe and Mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Kanadská federální vláda se rozhodla změnit definici manželství tak, aby napříště zahrnovala také soužití dvou partnerů téhož pohlaví. Premiér Jean Chrétien nicméně vzápětí uklidnil církev, že se ji vláda nebude snažit donutit manželství gayů či lesbiček taktéž uznat.

Foto: Petr Plaňanský

Přednáška o Izraeli se koná 30. 3. v 19.30 v Městském kulturním středisku Mníšek pod Brdy.

Článek

Změněná legislativa by tedy měla zároveň zabezpečit právo homosexuálů na zákonem rozeznaný sňatek a zároveň právo církví chápat svátost manželství tak jako doposud.

Anglikánská církev již však homosexuálům nabídla možnost uzavření manželství v jejích kostelech.

Zatím svatby homosexuálů jen v Ontariu

Ministr spravedlnosti Martin Cauchon uvedl, že záměr má plnou podporu liberálního kabinetu a s největší pravděpodobností jej parlament schválí. "Je to velký den pro Kanaďany. Jsem hrdý, že patřím do této země," prohlásil Couchon.

Návrh zákona by měl být vypracován do několika týdnů. "Nechceme, aby nastalo dlouhé období nejistoty. Chceme zákon připravit tak rychle, jak jen to je možné," řekl Chrétien. Do té doby mohou být páry stejného pohlaví oddány pouze v Ontariu.

Minulý týden výnos soudu provincie Ontario označil zákaz sňatků mezi osobami stejného pohlaví za protiústavní a de facto nařídil federální vládě změnit stávající definici manželství. Ihned po rozhodnutí soudu měl svatbu první homosexuální pár - Michael Leshner a Michael Stark, kteří spolu žijí 22 let. [celá zpráva]

Taktéž soudy v Quebecu a Britské Kolumbii se letos postavily na stranu gayů a lesbiček.

Provincie Alberta se bouří

Kanadská společnost nicméně není v otázce manželství homosexuálů vůbec jednotná. Především konzervativní vláda provincie Alberta se proti záměru oznámeném premiérem Chrétienem prudce ohradila.

Uspěje-li federální vláda, stane se Kanada po Nizozemsku a Belgii třetí zemí na světě, která plně povolí sňatky gayů a lesbiček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám