Hlavní obsah

Daily Mirror: Blair je zbabělec a má ruce od krve

– LONDÝN
Novinky, Lenka Hloušková

Britský bulvární deník Daily Mirror se ve středu ostře pustil do premiéra Tonyho Blaira za jeho proválečný postoj a oddanost Spojeným státům. Komentátor listu John Pliger napadá předsedu vlády ze zbabělství, jež se mimo jiné odráží v jeho "přihlížení hromadným vraždám civilistů, ovšem z patřičně bezpečné vzdálenosti".

Foto: Jiří Šmucler

Dominanta hlavního města Tchaj-wanu a nejvyšší věž na Dálném východě - věž Tchaj-pej (508 m)

Článek

Blair podle deníku nemá žádné osobní zkušenosti z války a ztrácí tím schopnost rozhodovat. "Je to jen jeho vlastní zbabělost, která požene do utrpení a na smrt vojáky, aniž by se v tom musel nějak angažovat. Prostřednictvím řetězce, který řídí, posiluje jen svou pozici," napsal list.

Blair jedná podle starých panovnických práv

Plánovaný útok na Irák Daily Mirror dále přirovnává k nacistickým zločinům. Poukazují na skutečnost, že snaha Spojenců vést válku s Irákem "za každou cenu" není posvěcena žádnými demokratickými normami a povede jen k vraždění civilistů. "Když vyslal do Zálivu 35 tisíc vojáků a lodě, použil starobylých panovnických práv, nic neprojednal ani s parlamentem, ani s občany. Poradil se jen s cizí velmocí, s washingtonským režimem," napsal list.

Bush je posedlý světovou vládou

Daily Mirror nenechává suchou niť ani na americkém prezidentovi Georgi W. Bushovi, jehož vládu označuje za "totalitární, řízenou fanatickou klikou a myšlenkou konečné války a celosvětové vlády". Jeho včerejší projev noviny přirovnaly k řeči Hitlera v roce 1938, v rámci něhož větou "Já musím mít válku" apeloval na oddanost a připravenost svých generálů.

"Bush je ztělesněním největší hrozby pro lidstvo od třicátých let. Současná americká elita se stala Třetí říší naší doby, ačkoli se všechny kolem již 50 let snaží neustále přesvědčit, že bojuje s nepřítelem: od atomových bomb svržených cynicky v Japonsku jako signálu nástupu nové moci, přes desítky napadených zemí , přímo či formálně, po ničení všech odchylek v demokraciích, které nevyhovují americkým zájmům, a nakonec neutichající touhu po světových zásobách ropy," píše list.

Daily Mirror brojí proti válce

Daily Mirror v závěru čtenářům připomíná, že 15. února v Londýně proběhne velká demonstrace za mír organizována Stop the War Coalition.

Daily Mirror s nákladem dva milióny výtisků denně je známý svým odmítavým postojem k válce. Radikálně se tak vyhraňuje vůči největší konkurenci - deníku The Sun, který denně vychází v počtu přesahujícím 3,5 miliónu kusů a střet s Irákem už několik týdnů výrazně podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám