Hlavní obsah

Cyklón prý smetl tisíce ostrovanů

– WELLINGTON
BBC, Rostislav Matulík

Obavy o asi dvoutisícovou populaci odlehlého ostrůvku Tikopia na Šalomounových ostrovech v Tichém oceánu ve středu vzrostly poté, co oblast o víkendu zcela zdevastoval ničivý cyklón Zoe.

Článek

"Všehovšudy jsem viděl asi 20 vesničanů. Jediné místo na ostrově nezůstalo uchráněno, vichr na mnoha místech serval i listí stromů a na zemi leží trosky obydlí," sdělil stanici BBC novozélandský fotograf Geoff Mackley, který oblast prozkoumal letecky. "Počet obětí lze jen stěží odhadnout, ale byl bych překvapen, kdyby byl nízký," dodal.

Meteorologové odhadují, že cyklón zasáhl Tikopii i sousední Anutu rychlostí 300 až 350 kilometrů za hodinu. Vulkanické ostrůvky jsou nyní zcela izolovány od ostatního světa. Australská vláda vyslala k místu neštěstí letoun typu Hercules, jehož posádka má zjistit přesný rozsah škod.

Vláda Šalomounových ostrovů chystala vypravení záchranného plavidla z hlavního města Honiara, plán však ztroskotal, když vyšlo najevo, že zkorumpované vedení této bývalé britské kolonie nemá dostatek finančních prostředků na palivo pro plavbu dlouhou tisíc kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám