Hlavní obsah

Čtyři Nigerijci pluli tajně na kormidle nákladní lodi do Evropy. Po dvou týdnech je zachránila brazilská policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři Nigerijci se v Lagosu tajně usadili na kormidle nákladní lodi a pluli tisíce kilometrů oceánem v naději, že se dostanou do Evropy. I přes řadu úskalí v podobě žraloků, hladu a podchlazení pouť přestáli, ale když je zcela vyčerpané zachraňovala pobřežní hlídka, zjistili, že jsou v Brazílii.

Foto: Carla Carniel, Reuters

Nigerijští migranti Thankgod Matthew (vlevo) a Roman Ebimene

Článek

„Byl to strašný zážitek. Nebylo to jednoduché. Celé se to třáslo, měl jsem strach. Ale jsem tady,“ řekl agentuře Reuters 38letý Thankgod Matthew. Čtveřice migrantů podnikla strastiplnou pouť ukrytá na úzké hraně listu kormidla pod zádí lodi Ken Wave, která plula pod liberijskou vlajkou.

Ze strachu z odhalení posádkou se chovali velmi tiše. „Kdyby nás přistihli, snad by nás hodili do vody. Proto jsme nedělali sebemenší hluk,“ dodal Matthew s tím, že když z kormidla pohlédl dolů, viděl velké ryby včetně velryb a žraloků.

Další z Nigerijců, 35letý Roman Ebimene, řekl, že jej k nákladnímu plavidlu v lagoském přístavu dopravil jeden rybář. Vysadil jej poblíž kormidla, kde ke svému překvapení spatřil další tři muže.

Nikdy předtím je neviděl a bál se, aby jej cestou nehodili do vln, aby se jej zbavili. Během pobytu na listu kormidla se přidržovali provizorní sítě.

Desátý den došlo jídlo

Nebezpečná cesta čtveřice mužů začala koncem června. Když jim desátý den došlo jídlo a pití, přežívali další čtyři dny jen o mořské vodě a vlastní moči.

Brazilská policie je zachránila u přístavu Vitória. Všichni byli šokovaní, že nejsou v Evropě, ale svou záchranu přijali s velkým ulehčením.

Dva z nich brazilské úřady vrátily na vlastní žádost do vlasti, zatímco další dva - Matthew a Ebimene - se rozhodli požádat v Brazílii o azyl. „Modlím se, aby se nade mnou brazilská vláda slitovala,“ řekl Ebimene.

V nové bariéře v Rio Grande našli tělo mrtvého člověka

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám