Hlavní obsah

Čtyři nálože v Baskicku zranily tři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Čtyři malé nálože vybuchly v neděli časně ráno v průmyslových zařízeních v Baskicku na severu Španělska Při jednom z útoků byli zraněni dva baskičtí policisté a hlídač. Nálož poškodila nádrž s kyselinou a všichni tři se nadýchali jedovatých zplodin. Byli převezeni do nemocnice.

Článek

Španělský státní rozhlas přičetl odpovědnost za útoky ETA. Skupina se k takovým útokům uchyluje často, když se snaží získat od baskických podniků peníze jako "revoluční daň".

Útoky přišly den poté, co vláda nabídla jednání separatistické organizaci Baskicko a jeho svoboda (ETA), pokud se vzdá násilí.

Vládní socialisté v sobotu oznámili, že se budou v parlamentu snažit prosadit návrh na obnovení rozhovorů s ETA, pokud se ta vzdá násilí. Návrh vyvolal ostrý odpor opoziční Lidové strany.

Evropská unie řadí ETA k teroristickým organizacím. V boji za nezávislé Baskicko na severu Španělska a jihozápadě Francie zabila přes 800 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám