Hlavní obsah

Civilisty prchající z Basry ostřelovali iráčtí fedajíni

Novinky, ČTK, Sky News
BASRA

Irácké polovojenské oddíly v pátek ostřelovaly minomety dav asi 1000 iráckých civilistů, kteří se snažili přejít most vedoucí z Basry a opustit tak jihoirácké město, kde se schyluje k humanitární katastrofě. Nikdo z civilistů nebyl zabit, jedna žena je zraněna vážně, další lidé lehce, popsal britský kapitán Robert Sandford, jehož jednotka má nedaleko mostu stanoviště.

Foto: Jan Zbořil

Brazilské tanečnice. Ročník akce 2010

Článek

"Operují tam malé polovojenské oddíly, které mají minomety na malých vozidlech. U skupiny civilistů dopadlo asi devět minometných střel," sdělil Sandford.

Korespondentka britské televize Sky News Emma Hurd uvedla, že dav o velikosti 1000 až 2000 osob směřoval jižně od města, směrem k 7. brigádě koaličních vojsk. "Museli přejít most, a když na něj vstoupili, začali na ně z města pálit členové polovojenských jednotek, zřejmě fedajínů," popsala korespondentka s tím, že lidé začali prchat zpět do města.

Britská jednotka se poté dostala mezi uprchlíky a město a spustila na fedajíny palbu, hlásí Sky news.

Lidé se snaží dostat ze žíznícího města

Jeremy Thompson ze Sky News, který se pohybuje se 7. brigádou, sdělil, že počet civilistů snažících se opustit město v posledních dnech silně narůstá. "Lidé se snaží dostat ven, shánějí vodu a jídlo. Problém je, že polovojenské oddíly používají civilisty jako štít, a proto na fedajíny nemohou přítomné britské jednotky pálit.

Írán zastavil člun s výbušninami

Írán dnes oznámil, že na pohraniční řece Šatt al-Arab zastavil irácký člun plný výbušnin. Íránská plavidla zpozorovala tři čluny, ale dvěma se prý podařilo uniknout. Incident se stal poblíž jihoiráckého poloostrova Fáo a přístavu Umm Kasr.

Na Fáu spáchal v úterý jeden Iráčan sebevražedný atentát. Podařilo se mu dostat mezi vojáky a zničit jeden koaliční tank. 

Reklama

Související články

Po těžké noci další útok na Bagdád

Bagdád zažil v noci zatím nejtěžší bombardování, které trvalo až do rozednění. Centrální velitelství spojenců ohlásilo, že se mu podařilo zničit komunikační,...

Výběr článků

Načítám