Hlavní obsah

Čínu drtí covid. V prosinci se nakazilo 250 milionů lidí

Peking

Během prvních třech prosincových týdnů postihla Čínu masivní infekční vlna. Koronavirem se nakazilo 250 milionů lidí, píše deník Financila Times s odkazem na odhad místopředsedy čínského úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí Sun Janga. Stalo se tak při středečním zasedání s dalšími představiteli zdravotnických organizací. Podle prezentovaných odhadů se jen v úterý nakazilo covidem-19 na 37 milionů lidí.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Virus se rychle šíří. Nakažena je více než polovina z 81 milionů obyvatel jihozápadní čínské provincie Sečuán nebo 21 milionů v hlavním městě Pekingu.

Úřady v některých čínských městech odhadují, že nově nakažených za jeden den jsou stovky tisíc. Podle prohlášení jednoho představitele na síti WeChat se odhaduje, že ve městě Tung-kuan na jihu země se denně nakazí koronavirem až 300 tisíc lidí. Podle odhadů zveřejněných v místní tisku ve městě Čching-tao na východě Číny přibývá denně až půl milionu nakažených.

Počty jsou výrazně vyšší, než kolik uvádí oficiální statistiky, podle nichž se ve stejném období nakazilo a mělo příznaky nemoci covid-19 zhruba 63 tisíc lidí. Čínská národní zdravotnická komise dnes ohlásila, že přestane vydávat denní statistiky o nakažených.

Po téměř třech letech lockdownů, nucených karantén a masových testů nejlidnatější země světa 7. prosince náhle zrušila svou tvrdou politiku nulového výskytu covidu. Oficiálním důvodem změny bylo, že nákaza novými omikronovými variantami již nejsou tak závažné. Odborníci se ale domnívali, že přísná opatření už s ohledem na šíření nákazy nebylo možné dodržet, a navíc znamenala extrémní zátěž pro ekonomiku.

K větší transparentnosti ohledně vývoje epidemie covidu-19 v zemi vyzvaly Čínu Spojené státy i Světová zdravotnická organizace (WHO). Velké pochybnosti vyvolává oficiální údaj o mrtvých v souvislosti s nákazou. Podle Pekingu od začátku prosince zemřelo v zemi pouze osm nakažených.

Zahraniční agentury ovšem informují o přeplněných nemocnicích v řadě čínských oblastí a mnohá krematoria již nemohou zpopelňovat mrtvé dostatečně rychle. Podle odhadů odborníků lze očekávat statisíce mrtvých.

Číňany kosí koronavirus. Kamera zachytila, jak lékař v nemocnici zkolaboval při příjmu pacientů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám