Hlavní obsah

Čínský exministr spravedlnosti dostal doživotí za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Bývalý čínský ministr spravedlnosti Fuo Čeng-chua, který v minulosti řídil korupční vyšetřování, byl odsouzen k doživotnímu vězení za přijetí úplatků, napsala to agentura Reuters s odvoláním na čínská média. Před sjezdem komunistické strany, který začne 16. října, Čína zintenzivňuje čistky, poznamenává agentura.

Foto: Reuters

Fuo Čeng-chua u soudu

Článek

Sedmašedesátiletý Fuo Čeng-chua byl odsouzen k podmínečnému trestu smrti, který bude po dvou letech změněn na doživotí bez možnosti odvolání. Než se roku 2018 stal ministrem spravedlnosti, působil jako náměstek na ministerstvu veřejné bezpečnosti. Vedl vyšetřování vysokých představitelů včetně bývalého šéfa čínské bezpečnosti Čou Jung-kchanga, který byl usvědčen z braní úplatku a v roce 2015 dostal doživotní trest.

Fuo byl zatčen letos a přiznal se k přijetí úplatků v hodnotě 117 milionu jüanů (414 milionů korun). Soud v Čchang-čchunu také dospěl k závěru, že byl Fuo členem „politického gangu“ Šun li-ťüna, což je po procesu s Čouem nejvyšší člen bezpečnostního aparátu, na nějž se nyní zaměřuje vyšetřování.

V lednu Šun před televizními kamerami přiznal spolčení s vysokými policejními představiteli za účelem osobního obohacení. Čelí také obvinění, že neuznává autoritu prezidenta Si Ťin-pchinga. Šun na rozsudek teprve čeká, ale podle úřadů byl „rakovinou“, již je třeba odstranit.

Očekává se, že si na sjezdu prezident Si Ťin-pching zajistí moc na třetí období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám