Hlavní obsah

Američané se zlobí na „zbytečně agresivní“ manévr čínské stíhačky u jejich letadla, zveřejnili záběry

Aktualizováno

Čínská stíhačka nad Jihočínským mořem provedla „zbytečně agresivní“ manévr poblíž amerického vojenského letadla, uvedl v úterý podle agentury Reuters Pentagon. Incident se odehrál minulý týden nad mezinárodními vodami Jihočínského moře.

Čínská stíhačka nad Jihočínským mořem provedla „zbytečně agresivní“ manévr poblíž amerického vojenského letadla, uvedl PentagonVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech zveřejněných Pentagonem je vidět čínský letoun J-16, který se přibližuje k americkému průzkumnému letounu RC-135 a před jeho nosem se otočí. Ve vzniklé turbulenci se kokpit amerického letadla otřese.

„Spojené státy budou i nadále létat, plout a operovat – bezpečně a zodpovědně – všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ píše se v prohlášení.

Mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu Liou Pcheng-jü uvedl, že Spojené státy dlouhodobě „nasazují letadla a plavidla pro blízký průzkum Číny, což představuje vážné nebezpečí pro čínskou národní bezpečnost“.

„Čína naléhá na USA, aby přestaly s nebezpečnými provokacemi a přestaly svalovat vinu na Čínu,“ citovala Lioua agentura Reuters.

Podobné incidenty se čas od času odehrávají, píše Reuters. Loni v prosinci se čínské vojenské letadlo ve stejném regionu přiblížilo k RC-135 Spojených států jen na několik metrů, načež americký stroj musel provést úhybný manévr, aby se vyhnul kolizi.

Foto: USAF

Jedna z verzí stroje RC-135 určeného pro radioelektronický boj

Ruská stíhačka startovala k letounům NATO nad Baltem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám