Hlavní obsah

Čínská loď namířila laserový paprsek na americké letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Torpédoborec čínského námořnictva použil vojenský laser proti americkému hlídkovému letadlu, které letělo nad Filipínským mořem asi 612 kilometrů od ostrova Guam. Více než týden po incidentu to potvrdilo americké námořnictvo.

Foto: Airforce Technology

Ilustrační foto

Článek

Použití laseru vůči stroji P-8A Poseidon označilo námořnictvo za nebezpečné jednání porušující mezinárodní zákony a dohody. Americká Tichomořská flotila potvrdila, že laserový paprsek zaznamenaly senzory v letadle, avšak pouhým okem nebyl viditelný.

„Akce torpédoborce byly nebezpečné a neprofesionální,” uvedla americká Pacifická flotila v prohlášení. „Vojenské lasery by mohly způsobit vážné škody posádkám letadel i námořníkům stejně jako lodním a leteckým systémům,” píše se v prohlášení.

USA utrácí za obranu dvakrát více než Čína, Rusko a Indie dohromady

Zahraniční

Úkolem vojenských laserů je oslepit posádku a vyřadit z provozu systémy na palubě letadla.

Představitelé ministerstva obrany sdělili televizi CNN, že bude podán diplomatický protest ve formě demarše. Pentagon opakovaně říká, že Čína představuje stále větší hrozbu pro národní bezpečnost, protože usiluje o regionální dominanci.

Domovskou základnou letadla je Kadena na japonské Okinawě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám