Hlavní obsah

Číňané zadrželi 1600 členů mafie, která operuje i v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONG KONG/MACAO

Více než 1600 lidí zadržela policie v Hongkongu, Macau a pevninské Číně během obří dvanáctidenní akce namířené proti příslušníkům takzvaných triád. Triády jsou čínskou obdobou mafie a jejich činnost částečně zasahuje i do ČR.

Článek

Triády ovládají mimo jiné hazardní hry, prostituci a obchod s drogami. Při operaci, která skončila v neděli, policie zabavila majetek za 90 milionů dolarů. Akce "Zářící slunce" byla dalším z řady pokusů čínské policie zakročit proti triádám, které patří mezi nejdokonaleji organizované zločinecké skupiny na světě.

Policie uskutečnila zátahy v téměř dvou tisícovkách diskoték, heren, masážních salonů a prodejen s pirátskými nahrávkami. V policejních skladech skončilo čtyři a půl milionu kusů pašovaných cigaret, tři tisíce litrů neokolkovaného oleje a 159 tisíc pirátských či pornografických videokazet. Zabaveny byly také zbraně, heroin, extáze a další drogy.

S Hong Kongem získala Čína také triády

Velká Británie předala Číně správu nad Hongkongem v roce 1997 a Portugalsko odevzdalo Pekingu správu nad Macaem o dva roky později. Triády poté začaly přes otevřenou hranici pronikat do sousední čínské provincie Kuang-tung a přiměly úřady všech tří oblastí ke spolupráci.

Triády neboli trojspolky se zakládají na staré čínské tradici tajných společností a jejich symbolem je trojúhelník vyjadřující spojení nebes, země a člověka. V 17. století se angažovaly v pokusech o svržení mandžuské císařské dynastie. Dnes ale fungují hlavně jako mafie a jejich moc bohužel dosahuje až do střední Evropy.

V devadesátých letech u nás např. beze stopy zmizeli zámožní čínští manželé, kteří v ČR obchodovali. Později se zjistilo, kdo je zavraždil, ale těla jsou zřejmě navždy ztracena. Česká policie neměla téměř žádné stopy - problém byl hlavně v tom, že čínská komunita s policií nemluví, všichni se totiž bojí krvavé msty mocných gangů.

Jiný případ zaměstnal naše úřady v roce 2003. Čtveřice čínských zabijáků tehdy na objednávku zabila 38letého muže a jeho 33letou přítelkyni. Vrazi údajně za likvidaci obětí vyinkasovali deset tisíc dolarů.

Zadavatele obou vražd policie nikdy nevypátrala. Není také jasné, kdo určil brutální způsob usmrcení náruživého hráče kasina a údajného dealera heroinu a jeho přítelkyně. Oba byli totiž v bytě v Praze 4 uškrceni.  

Reklama

Výběr článků

Načítám