Hlavní obsah

Číňané odmítli evakuovat Tchajwance před tajfunem

Právo, znk
Ósaka

Čínská ambasáda v Japonsku odmítla minulý týden evakuovat z mezinárodního letiště Kansai v Ósace, které kvůli tajfunu zrušilo stovky letů, tchajwanské občany, pokud se výslovně neprohlásili za Číňany.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Kvůli záplavám po tajfunu Čebi, který jih Japonských ostrovů zasáhl začátkem září, muselo být z mezinárodního letiště Kansai v Ósace evakuováno na tři tisíce zahraničních turistů

Článek

Podle listu The South China Morning Post na Kansai, které muselo zastavit provoz kvůli záplavám po tajfunu Čebi, na letišti uvázly přes tři tisíce zahraničních turistů včetně přibližně 750 Číňanů a 500 Tchajwanců.

Japonské úřady pro ně poslaly několik autobusů, které část turistů bez ohledu na jejich národnost odvezly. Autobusy ve čtvrtek vypravila i čínská ambasáda, ta ale podle svědků citovaných čínským listem The Global Times odmítla odvézt lidi jiné národnosti.

Nastoupil, nebo ne?

„Několik Tchajwanců se zeptalo, jestli mohou nastoupit do autobusu přistaveného čínskou ambasádou pro evakuaci. Číňané všichni odpověděli: ,Není problém, pokud se označíte za Číňany a postavíte se za svou skutečnou vlast‘,“ řekl jeden ze svědků.

Podle jiného svědka na to několik Tchajwanců přistoupilo. „Poté, co se zeptali, se několik tchajwanských turistů postavilo do řady na autobus spolu s Číňany,“ řekl. To ovšem odmítl nejmenovaný úředník z tchajwanského úřadu v Ósace. „Nemáme zprávy, že by do čínského autobusu nastoupil nějaký Tchajwanec,“ podotkl.

Peking považuje Tchaj-wan za odtrženou provincii.

Reklama

Související články

Silný tajfun má v Japonsku už deset obětí

Tajfun Jebi si v Japonsku vyžádal už deset mrtvých, uvedl ve středu list The Japan Times. V úterý úřady hovořily o šesti obětech. Více než 340 lidí bylo při...

Výběr článků

Načítám