Hlavní obsah

Je to chyba, zrušte to, rozmlouvá Čína Pekarové návštěvu Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína označila plánovanou návštěvu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wan za „chybné rozhodnutí“ a vyzvala k jejímu zrušení. Na pravidelné tiskové konferenci to oznámila Mao Ning, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Čína se rozhodně staví proti zemím, s nimiž má diplomatické styky, a ty se zapojují do oficiálních vztahů s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby zrušily své chybné rozhodnutí,“ řekla Mao Ning.

Peking považuje Tchaj-wan za součást „jedné Číny“ a požaduje, aby tuto jednotu ostatní země uznaly.

Čína už tento týden kritizovala telefonát nově zvoleného českého prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Podle čínské diplomacie Pavel ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Česko politiku jedné Číny zastává, ale zdůrazňuje, že jde o jeho vlastní politiku jedné Číny.

Pekarová Adamová jde ve stopách předsedy horní parlamentní komory Miloše Vystrčila, který Tchaj-wan navštívil v roce 2020, což také vyvolalo protesty z Číny.

Pavel: Čína není v tuto chvíli přátelská země

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám