Hlavní obsah

Chyba, míní o invazi bývalý bojovník vagnerovců

O takzvané Vagnerově skupině se už napsalo mnoho, 55letý Marat Gabidullin je ale zřejmě první, kdo v řadách této „soukromé armády“ bojoval a nebojí se ukázat tvář.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Marat Gabidullin, bývalý žoldák z Vagnerovy skupiny

Článek

Ruský žoldnéř, který dle svých slov v letech 2015 až 2019 válčil na východě Ukrajiny i v Sýrii, o svých zkušenostech sepsal knihu s názvem Dvakrát do stejné řeky. Ta nyní kromě ruského originálu vychází i ve francouzském překladu, neboť Gabidullin se v obavě o bezpečnost raději uchýlil do Francie.

Prozření v Sýrii

Ačkoliv řady „vagnerovců“ opustil poté, co jej před třemi lety u syrské Palmýry zranil granát, před ruskou invazí na Ukrajinu prý znovu dostal nabídku jít bojovat. Odmítl.

Zčásti prý i proto, že po zážitcích v Sýrii nabyl dojmu, že ruská armáda v takové válce nemůže uspět. „Naprosto je zaskočilo, že se střetli s opravdovou armádou a že vzdoruje tak houževnatě,“ citovala Gabidullina televize CNN. „Řekl jsem jim, že je to chyba,“ dodal. Rusku na Ukrajině předvídá porážku.

Pojeďte na piknik na Ukrajinu, verbovali v Rusku vagnerovce

Válka na Ukrajině

Za chybu zpětně považuje i ruské angažmá v Sýrii. Gabidullin, který má po letech bojů mimo jiné poškozený sluch, tvrdí, že se v roce 2018 zúčastnil bitvy o město Chašam, kde při amerických náletech podle některých tvrzení zemřely až stovky ruských žoldnéřů. „Vůbec jsme tam neměli být, naše vedení to zpackalo. Američané přesně věděli, kde jsme,“ vzpomíná nyní Gabidullin dle webu britského listu The Guardian.

Nyní je toho názoru, že Rusko by se mělo soustředit spíše na řešení domácích problémů. „Máme rakety, ale ne normální auto. Nemáme domácí alternativu iPhonu. Jsme úplně závislí na západních technologiích,“ stěžuje si. „Bylo by lepší vyřešit tohle, ale potřebovali malou vítěznou válku, aby jim stoupla podpora,“ říká na adresu ruského vedení. Tomu má za zlé i to, že prý používá žoldnéře „nemorálním způsobem“.

Vrah vydělával tisíce dolarů

Z Gabidullinových úst to vyznívá paradoxně, protože připouští, že sám je odsouzeným vrahem. Prý dříve v rámci „vyřizování účtů“ zabil člena ruského podsvětí. Po propuštění z vězení se na radu známého přidal k „vagnerovcům“. Přesvědčily ho nabízené peníze v řádu tisíců dolarů měsíčně, podobně jako většinu jeho tehdejších spolubojovníků. „K takovým penězům by nikde jinde v Rusku přijít nemohli,“ připouští bez obalu podle agentury AFP.

Moskva stahuje na Ukrajinu žoldnéře z Afriky

Evropa

„Současný stav mnoha mým druhům vadí. Ještě důležitější je, že vadí rodičům a příbuzným mrtvých žoldáků, kteří ani nemohou otevřeně mluvit o tom, jak jejich syn nebo bratr zemřel. Mohou to jen šeptat,“ sdělil deníku The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám