Hlavní obsah

Chorvatský parlament těsně neschválil návrh na výcvik ukrajinských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatští poslanci v pátek těsně odmítli návrh, podle něhož by země na svém území v rámci mise Evropské unie cvičila ukrajinské vojáky. Zapojení do mise je předmětem sporu mezi chorvatským prezidentem Zoranem Milanovićem a vládou, která návrh parlamentu předložila s nadějí, že v něm najde potřebnou dvoutřetinovou většinu.

Foto: Susana Vera, Reuters

Prezident Chorvatska Zoran Milanović

Článek

Hlasování předcházela několikahodinová debata, napsala agentura Reuters. Pro se nakonec vyslovilo 97 ze 151 poslanců, deset bylo proti.

Státy EU v říjnu schválily vytvoření výcvikové mise pro přibližně 15 000 ukrajinských vojáků. Trvat má dva roky s možností prodloužení. Výcvik se bude odehrávat převážně v Polsku, přispívat k němu zřejmě bude i řada dalších členských států EU.

Milanović po hlasování uvedl, že jeho země by se neměla do války na Ukrajině vměšovat. Premiér Andrej Plenković následně odmítl, že by se Chorvatsko zapojením do výcvikové mise stalo účastníkem války na Ukrajině, a prezidenta a jeho podporovatele v parlamentu obvinil z proruských postojů.

Milanović v souvislosti s válkou na Ukrajině pronesl řadu kontroverzních výroků, které byly v rozporu s oficiální politikou chorvatské vlády. Začátkem září uvedl, že politika EU vůči Ukrajině je hloupá a není v zájmu Chorvatska. Ještě před zahájením ruské invaze vyzýval Západ k dohodě s Ruskem a Ukrajinu označil za „rukojmí Spojených států a Británie“ a „jednu z nejzkorumpovanějších zemí světa“.

Příští rok bez kontrol. Chorvatsko je v Schengenu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám