Hlavní obsah

Příští rok bez kontrol. Chorvatsko je v Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie schválili ve čtvrtek vstup Chorvatska do schengenského prostoru. Cestující z Česka a dalších částí zóny volného pohybu budou moci do Chorvatska dojet bez hraničních kontrol od začátku příštího roku.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Fronty na hranicích při cestě k Jadranu by se měly stát minulostí. Hraniční přechod mezi Slovinskem a Chorvatskem.

Článek

Jednání o vstup země do Schengenu trvala několik hodin. Po 14. hodině padlo jednomyslné „ano“, na Twitteru o tom informoval chorvatský premiér Andrej Plenkovič a také české předsednictví v Radě EU.

Od 1. ledna 2023 se zruší hraniční kontroly na pozemních a námořních přechodech a od 26. března 2023 se zruší kontroly na letištích.

Ministři vnitra EU se však neshodli na přijetí Rumunska a  Bulharska do evropské zóny volného pohybu. Potvrdila to eurokomisařka Ylva Johanssonová, podle níž byl proti vstupu Rumunska do Schengenu jeden členský stát a proti Bulharsku dva. Proti bylo například Rakousko či Nizozemsko, píše server týdeníku Focus.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karneruž již před zahájením jednání prohlásil, že bude proti rozšíření schengenského prostoru o Rumunsko a Bulharsko. Podle něj je špatné rozšiřovat systém, který nefunguje. Narážel na skutečnost, že do Rakouska se valí velké množství migrantů a jsou za to podle něj zodpovědné země na vnějších hranicích EU.

Nizozemsko také projevilo nesouhlas s přijetím Bulharska do Schengenu, například kvůli obavám o právní stát.

Velká úleva pro Čechy

Rozhodnutí přijmout Chorvatsko označil ministr vnitra Vít Rakušan za velkou úlevu pro Čechy. „Samozřejmě pro české občany, pro které je Chorvatsko tou nejoblíbenější letní destinací, to znamená velkou úlevu, znamená to cestování bez pasu, znamená to cestování bez hraničních kontrol,“ řekl novinářům v Bruselu. Nad nepřijetím Rumunska a Bulharska vyjádřil politování.

Tlak na hranice Schengenu je obrovský, musíme se zapojit všichni, apeluje slovenský ministr vnitra

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám