Hlavní obsah

Chirac vyzval k usmíření mezi Francií a Alžírskem

– ALŽÍR
Novinky, Jaroslav Zbožínek, BBC, DPA

Francouzský prezident Jacques Chirac vyzval v pondělí v alžírském parlamentu Francouze a Alžířany k usmíření. Učinil tak u příležitosti historické, první návštěvy hlavy francouzského státu v Alžírsku od skončení osmileté francouzsko-alžírské války v roce 1962.

Článek

Chirac, jehož země byla do té doby koloniální mocností Alžírska, zdůraznil, že obyvatelé obou zemí musejí "pohlédnout společné minulosti do tváře" a chovat respekt ke všem obětem války. "Tato minulost je složitá a stále ještě bolestná a neměli bychom na ni zapomínat ani ji popírat," řekl dále francouzský prezident s tím, že právě tyto vzpomínky by se měly stát základem vzájemného usmíření.

Francouzští vojáci přiznali mučení

Alžírská válka je považována za jednu z nejtemnějších stránek historie Francie, jejíž vojáci byli obviňování z brutálního mučení. Někteří z nich, včetně vysokých důstojníků, tyto praktiky otevřeně přiznali ve svých memoárech.

Mezi Francií a Alžírskem se schyluje k usmíření

V neděli podepsal Chirac se svým alžírským protějškem Abdalem Azízem Buteflikou deklaraci, v níž se obě země zavázaly k posílení vzájemné spolupráce v politické, hospodářské i kulturní oblasti. Komentátoři soudí, že toto prohlášení by se mohlo stát základem k vypracování smlouvy o přátelství podle vzoru tzv. Elysejské dohody, která v roce 1963 zpečetila usmíření mezi Francií a Německem.

Alžírskem zmítá násilí

Alžírsko přitom nadále čelí vnitropolitickému násilí, které propuklo před jedenácti lety, kdy vláda za podpory armády zrušila parlamentní volby, v nichž směřovali k vítězství muslimští fundamentalisté. Od té doby přišlo v zemi o život více než 100 tisíc lidí a další tisíce uprchly do exilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám