Hlavní obsah

„Chce nejspíš zničit západní civilizaci.“ Musk se opět trefoval do Sorose

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejbohatších lidí světa a majitel sociální sítě X Elon Musk se na sociální síti opět trefoval do finančníka a filantropa George Sorose. Muže, jehož dříve nařkl například, že „nenávidí lidstvo“, v neděli na pozadí příspěvku k migrační krizi na italské Lampeduse obvinil z pokusu zničit západní civilizaci.

Foto: Leah Millis, Reuters

Elon Musk, majitel sociální sítě X

Článek

Do amerického finančníka a filantropa s maďarskými kořeny George Sorose se Musk pustil na „své“ sociální síti X (dříve Twitter). O případu informoval jako jeden z prvních britský deník The Guardian.

K příspěvku jiného uživatele, který na síť umístil video z italského ostrova Lampedusa, jenž čelí náporu afrických běženců, kde se objevil i popisek obviňující Sorose z vedení „invaze“ uprchlíků, přidal Musk komentář: „Zdá se, že Sorosova nadace nechce nic menšího než zničit západní civilizaci.“

„Sorosovou nadací“ myslí Musk podle všeho nadace sdružené pod názvem Open Society Foundations (OSF, v překladu Nadace otevřené společnosti). OSF dnes třiadevadesátiletý Soros založil v New Yorku v roce 1993. OSF podporuje z liberálních pozic lidská práva, vzdělání či nezávislá média; a některé projekty podporují i integraci lidí vyhnaných z jejich původních domovů – tedy pomoc uprchlíkům.

Nejde o první případ útoku Muska na Sorose. V květnu například majitel sítě X podle televize CNN obvinil filantropa, že „nenávidí lidstvo“. Stalo se tak krátce poté, co Soros prodal svůj malý podíl ve společnosti Tesla.

George Soros pochází z maďarské židovské rodiny a jeho společnosti jsou pravidelně cílem dezinformátorů z řad krajní pravice a antisemitů. Z politiků na něj často útočí například maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán.

Maďarský vládní zmocněnec označil Evropu za Sorosovu plynovou komoru

Evropa

Na síti X se občas objevují antisemitské výroky a miliardář je obviňován řadou lidskoprávních organizací, že je vůči těmto názorům příliš tolerantní. Muskův spor s americkou Anti-defamační Ligou (ADL) na toto téma nyní směřuje k soudu.

Elon Musk se v poslední době dostal pod kritiku i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ukázalo se totiž, že loni vzdor žádosti Kyjeva nechal vypnuté satelity Starlink v oblasti Krymu v době plánovaného útoku ukrajinských lodí na ruskou námořní základnu v Sevastopolu. Musk své rozhodnutí hájil s tím, že útok měl být tak rozsáhlý, že hrozila eskalace války s reciproční ruskou odpovědí jadernými zbraněmi. Ukrajinský útok se kvůli vypnutým satelitům nezdařil.

Musk je, jaký je. V klíčových technologiích je lepší na podobných lidech nezáviset

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám