Hlavní obsah

Cestovní kancelář Bundestag. Rozpočet pro služebky německých poslanců je skoro na nule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci německého Spolkového sněmu rádi jezdí na služební cesty do zahraničí a letos jsou – zdá se – při chuti zcela mimořádně. Do konce května totiž stačili provětrat parlamentní kasu natolik, že celoroční rozpočtový limit pro výjezdy mimo republiku je už z 90 procent buď vyčerpaný, nebo zarezervovaný pro cesty, které se teprve uskuteční.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Zasedání Spolkového sněmu v Berlíně

Článek

Předsedkyně Bundestagu Bärbel Basová proto 25. května napsala všem parlamentním frakcím, aby se v plánování dalších výjezdů krotily.

Správa Spolkového sněmu deníku Bild neutěšený stav pokladny potvrdila: „Rozpočet pro služební cesty, který je pro letošní rok k dispozici, je podle aktuálního stavu z 90 procent vyčerpaný na již uskutečněné cesty, respektive na cesty budoucí, které jsou již schválené.“

Celkový limit pro cestování poslanců 736členného Bundestagu v letošním roce činí 4,14 milionu eur (98,5 mil. Kč).

Pikantní je, že letošní položka na výjezdy čelných představitelů sněmovny i parlamentních delegací a výborů je mnohem vyšší než v předchozích letech. Od října 2019 do září 2021 procestovali němečtí zákonodárci „jen“ 1,87 milionu eur (44,5 mil. Kč), což ale zřejmě ovlivnila i pandemie koronaviru.

Zapózovali si i na Karlově mostě

Podle citovaného deníku panuje zejména u skupinových cest, tedy členů parlamentních výborů a delegací, podezření, že program jejich návštěv v cizině je „nápadně nepolitický“. Bild ke článku připojil fotografie z cest poslanců do Benátek, Milána a také Prahy, kde šestice zákonodárců pózuje na Karlově mostě.

Jistou záchranou mohou být ještě rozpočtové položky jednotlivých parlamentních klubů. Například opoziční konzervativní blok CDU/CSU oznámil, že nějaké peníze ještě má. Jednatelka frakce Nina Warkenová ale přesto vyzvala poslance, aby při plánování výjezdů za hranice „obzvlášť dbali na úspornost a efektivnost plánovaných cest“.

Příslušná komise Bundestagu mezitím analyzuje, kdo, kdy, proč a jak daleko v posledních měsících cestoval. Z poslední kontrolní zprávy vyšli v přepočtu na hlavu jako nejnáruživější cestovatelé poslanci ze strany Zelených, píše Bild.

V hodnocení si pak deník nebere servítky. „Německý Spolkový sněm – tvrz demokracie, místo diskuse – a cestovní kancelář!“, píše jízlivě Bild hned v úvodu článku.

V komentáři pak dodává: „Dámy a pánové poslanci Německého Spolkového sněmu si zřejmě nadále cestují jako mistři světa… Mezinárodní kontakty jsou jistě důležité. V mnohém případě ale pomůže i videohovor na internetu.“

Spolkový sněm podpořil možné odebrání unijních fondů Maďarsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám